Šta za Balkan znači pobjeda Joea Bidena?

Pobjeda Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima nije samo “zatalasala” SAD, nego se dobro reflektuje i na ove naše prostore.

Pitanje je kako će sada, recimo, Bidenu čestitati slovenački premijer Janez Janša koji je požurio pozdraviti pobjedu Donalda Trumpa prije dva dana, a pogotovo Aleksandar Vučić koji je na Trumpovoj pobjedi gradio svoju politiku u regiji. No, regija se uzburkala i svi su, kao i ostatak svijeta, uvjereni da će doći do promjena u vanjskopolitičkom smjeru nove Bidenove administracije prema našim prostorima.

Biden će se svakako vratiti multilateralizmu i usklađivanju politike, prema Rusiji, Kini, svjetskim žaristima pa onda i Balkanu s Bruxellesom ističe istoričar Tvrtko Jakovina. Dugogodišnji hrvatski diplomat Ivica Maštruko smatra da će benefit za Hrvatsku biti u stabilizovanju i normalizaciji odnosa SAD-a s EU i NATO-om, koji su s Trumpom došli u krizu, a to će, pretpostavlja, biti i prvi prioritet nove administracije. To će biti dio politike koja će se provoditi i mijenjati prema EU, a mi smo tu tek kao dio cjeline jer, iskreno, mi smo ekonomski i politički uglavnom nebitni, kaže Maštruko.

Bivši hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač kaže kako se nakon okončanja ovog izbornog procesa, punog preokreta, valja nadati ponovnom jačanju povjerenja u transatlantskim odnosima. Kovač smatra kako bi konstruktivnim držanjem i Evropljani, a tu uglavnom misli na države članice EU, trebali dati svoj doprinos resetovanju globalno važnog evropsko-američkog partnerstva.

Države EU trebale bi biti svjesne svoje snage i uticaja na planu svjetske politike te preuzeti više odgovornosti na planu održavanja mira i stabilnosti Evrope i zemalja u njenoj blizini.

Izvor: jutarnji.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti