Nakon više od 100 godina otkriveno: Slavni svjetski naučnik zapravo je sve vrijeme bio RUSKI ŠPIJUN

Veliki hemičar je bio jedan od najpoznatijih agenata ruske obavještajne službe u 19. vijeku. Dmitrij Mendeljejev je ‘operisao’ među svojim kolegama u Francuskoj

Direktor ruske spoljno-obavještajne službe je u intervjuu čiji je povod bila predstojeća 100-godišnjica ruske obaveštajne službe, rekao da su prije formiranja ruske spoljne obavještajne službe kao posebne profesionalne strukture ljudi različitih zanimanja i profesija bili uključeni u dobijanje potrebnih informacija.

“Reći ću nekoliko najpoznatijih imena: to su prvi predsjednik Carskog ruskog istorijskog društva, princ Petar Vjazemski, hemičar Dmitrij Mendeljejev, geograf i istraživač Nikolaj Prževalski i pisac i diplomata Aleksandar Gribojedov. Svi su se oni manje-više bavili obavještajnim aktivnostima, političkim i vojno-strateškim obavještajnim podacima”, rekao je Nariškin.

I druge istaknute ličnosti bile su agenti ruske obavještajne službe. Članovi Velike ambasade Petra Velikog su se, boraveći u drugim zemljama, bavili ne samo političkom, već, moglo bi se reći, naučno-tehničkom inteligencijom, istražujući najnovija dostignuća nauke i tehnologije stranih država i njene implementacije u Rusiji, primjetio je Nariškin.

Mendeljejev je svojevremeno dobio informacije potrebne za organizaciju sigurne proizvodnje bezdimnog baruta na bazi piroksilina u Rusiji. Prednosti ovog baruta bile su u tome što se njegovom upotrebom povećao domet gađanja i tačnost. Francuzi su prvi izmislili piroksilin u prahu, ali oni nisu željeli ni sa kim da podijele svoje znanje.

U Rusiji je krajem 1880-ih u fabrici Ohtenski u St. Peterburgu organizovana proizvodnja bezdimnog baruta piroksilina za novu trocjevnu pušku i poljski top. Međutim, bilo je potrebno proizvesti takav barut koji bi se koristio za puške bilo kog kalibra, a u početku to nije bilo moguće. Bilo je mnogo problema i čak je došlo do eksplozije piroksilinske sušare.

Kako bi savladao sve tehnološke nijanse, Mendeljejev je poslat u Francusku po uputstvima ruskog Ministarstva rata 1890. godine.

Putovanje je zvanično bilo čisto naučne prirode. U Francuskoj je Mendeljejev koristio prijateljstvo sa lokalnim hemičarima. Uspio je da se informiše o tome kako su Francuzi prevazišli greške u proizvodnji bezdimnog baruta. Dobijene informacije su zatim primjenjene u proizvodnji ove supstance u Rusiji.

Izvor: dnevno.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti