Alhemija, Isaac Newton i tajni kod broja tri

Jedan od najuticajnijih naučnika 17. vijeka je bio Isaac Newton. On je predstavio ono što je postalo osnova svih modernih fizika: tri zakona kretanja. Ali ono što većina ljudi ne zna je činjenica da je bio mistična osoba i izuzetno zainteresovan za alhemiju.

Nađen među njegovim dokumentima o filozofiji, astronomiji i matematici, prijevod drevnog dokumenta pod nazivom “smaragdna ploča”, takođe poznat kao Smaragdna tabla ili Tabula Smaragdina, stotinama godina fascinira alhemičare. Smatra se da je ova ploča jedna od nekoliko koje sadrže informacije o praktikovanju alhemije i o tajnama univerzuma.

Kaže se da smaragdne ploče sadrže cjelokupno znanje o univerzumu: drevnu mudrost preobražaja, tajne kosmosa i dugovječnosti. Ploče su, kako tvrde istraživači, otkrivene u Velikim piramidama hiljadama godina prije. Ali postoji fraza napisana na jednoj od ploča koja privlači pažnju: “Tri je velika misterija, dolazi iz jedne velike”, znači, u osnovi, to je broj tri koji povezuje univerzum i kosmos.

Mudrost, svijest i snaga dolaze iz uzajamnog dejstva broja tri.

Ako neko dobije to znanje, ta osoba će postati gospodar života, gospodar nad smrti, neka vrsta natprirodnog bića, superčovjek koji praktično ne treba da radi ništa.

Latinski tekst Smaragdne ploče i Newtonov prijevod

Prijevod je pronađen među njegovim alhemijskim papirima koji su trenutno smješteni u bilblioteci Kraljevskog koledža na Cambridge Univerzitetu.

 1. Tačno je, nije laž, izvjesno je i veoma istinito.
 2. Ono što je dole je kao ono što je gore, a ono što je gore je kao ono što je dole; te stvari čine čudesnost jedne jedine stvari.
 3. I kao što sve stvari jesu i proističu iz jednog, na isti način su sve stvari nastale iz te jedinstvene stvari, njenim prilagođavanjem.
 4. Sunce je njen otac, Mjesec majka, vjetar ju je nosio u svom stomaku, zemlja joj je bolničarka.
 5. Otac svega, stvaralac cijelog svijeta je u tome.
 6. Njena snaga ili moć je savršena ako je preobražena u zemlji.
 7. Odvojićeš zemlju od vatre, fino od grubog, nježno, veoma marljivo.
 8. Ona se diže iz zemlje i silazi s neba, te prima snagu superiornih i inferiornih stvari.
 9. Na taj način ćeš imati svjetsku slavu
 10. I sva tama će pobjeći od tebe.
 11. To je snaga, sila nad silama, jer ona će zauzeti sve rijetke stvari i proći kroz sve čvrste stvari.
 12. Tako je stvoren svijet.
 13. Odatle će proisteći oblici vrijedni divljenja na način koji je ovdje opisan. Zbog toga sam ja nazvan Hermes Trismegist, jer posjedujem tri dijela univerzalne mudrosti.
 14. Ovo što sam rekao o Sunčevom dijelu, potpuno je i završeno.

Izvor: webtribune.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti