NA TEMU PARTIZANI – ČETNICI I USTAŠE RAZMJENJIVALI PISMA DUBOKOG POŠTOVANJA: Pismo D. Mihailovića A. Stepincu

Dok često sijevaju varnice između Hrvata i Srba, malo ko zna a i ko zna, često zaboravlja činjenicu da su ustaše i četnici sarađivali, kako na štetu protivnika, tako i na štetu vlastitog naroda.

Kako danas objasniti nekom nacionalšovinistu da su Draža Mihailović i Alojzije Stepinac razmjenjivali pisma dubokog poštovanja? Umjesto da budu dio zle prošlosti, oni se i danas često veličaju u nekim krugovima.

Da pogledamo, šta piše u tom pismu …

Preplavivši Srbiju i druge srpske pokrajine, komunistički val od nekoga vremena zapljuskuje i one pokrajine, koje nastanjuje hrvatski narod. On se sve više širi i, naročito poslednjih dana, preti da preplavi i te krajeve, onako isto kako je to bio slučaj u minuloj godini sa srpskim krajevima. 
Prilikom prve audijencije, kojom ste donosiocu ovog pisma učinili čast, imao je on prilike da obavesti Vašu Preuzvišenost o svim nevoljama i patnjama, što ih je komunizam prouzrokovao srpskome narodu u toku nekoliko minulih mjeseci. Osjećajući u ovim časovima potrebu da, pored ostalih, i Vašoj preuzvišenosti, kao duhovnome vođi hrvatskog naroda skrenem pažnju na sve strahote eventualnog komunističkog osvajanja hrvatskog prostora, meni je čast da u prilogu dostavim Vašoj Preuzvišenosti jedan memoar u kome su izložena moja gledišta na sadašnji vojni i politički položaj. Donosilac ovoga pisma biće Vašoj Ekselenciji na raspoloženju za eventualna dalja obaveštenja. Bez obzira na sve one momente i okolnosti, koji su nas ili koji bi nas mogli deliti, ja smatram za svoju dužnost, da zamolim i vašu Preuzvišenost, da uloži sav svoj uticaj i sve svoje napore u cilju aktiviranja svih nacionalnih snaga hrvatskog naroda u borbi protivu boljševizma. 
Upućujući Vam ovu molbu, ja želim da verujem, da će Vaša Preuzvišenost, idući stopama svojih velikih predhodnika, odgovoriti svim onim istorijskim dužnostima i zadacima, koji se pred Vašu Preuzvišenost postavljaju u današnjim teškim vremenima. Jer, od pravilnoga shvatanja tih dužnosti i zadataka sa strane vaše Preuzvišenosti zavisiće i mesto, što će ga istorija hrišćanstva, a napose hrvatskog naroda, Vašoj Preuzvišenosti dodeliti. U tom verovanju i nadi, ja preporučujem Vašoj blagonaklonoj pažnji donosioca ovoga pisma i molim Vašu Preuzvišenost, da i ovom prilikom primi izraze moga osobitog poštovanja.”

armijski general Drag. M. Mihailović 

Izvor: nova-yuga.info

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti