Na korak do nuklearne katastrofe: Dan kad je Amerika umalo raznijela samu sebe

U jeku hladnog rata, kad je klackalicu moći između SAD-a i Sovjetskog Saveza u ravnoteži držala prijetnja atomskom bombom, Amerika se zaista našla na rubu nuklearne kataklizme. Za nju, međutim, nisu bili krivi zli Rusi – “zemlja slobodnih i domovina hrabrih” umalo je raznijela samu sebe!

Katastrofa nezamislivih razmjera za dlaku je izbjegnuta 24. januara 1961. godine, četiri dana nakon inauguracije Johna F. Kennedyja. Toga prohladna jutra, u trenutku kad je nadlijetao gradić Goldsboro u Sjevernoj Karolini, američki bombarder B-52, koji je nosio dvije hidrogenske bombe od 3.8 megatona, našao se u ozbiljnoj nevolji – gorivo mu je počelo isticati kroz rupu na spremniku. U nepune tri minute, izgubio je pet i pol hiljada galona goriva, pa je pilotu preostala tek jedna opcija – prisilno slijetanje. Pokazalo se da je riječ o nemogućoj misiji. Avionu, koji se velikom brzinom spuštao, otkazale su komande. Nakon što mu je otpalo desno krilo, šestorica članova posade spas su potražila iskočivši s padobranom. Samo polovina je preživjela.

Avion se srušio u polje nedaleko Goldsbora, gradića u Sjevernoj Karolini. Jedna bomba pala je u polje, zabivši se duboko u blato; druga je “učinila” ono za što je i bila konstruisana – njen padobran se otvorio, mehanizam okidanja se aktivirao … Samo jedan niskonaponski osigurač spriječio je detonaciju, koja bi u sekundi odnijela milione života. Razorna moć ove bombe bila je, naime, 250 puta snažnija od one koja je Hirošimu pretvorila u prah i pepeo! Da je završena i četvrta od tri faze aktivacije, procjenjuju stručnjaci, smrtonosne čestice raspršile bi se iznad Washingtona, Baltimorea i Philadelphije, a lako je moguće da bi stigle i do New Yorka.

Iz sigurnosnih razloga, američko vazduhoplovstvo kupilo je zemljište na koje je jedna od bombi aterirala, a incident je zataškan. Javnost je za njega doznala tek 2013. godine, kad se novinar Eric Schlosser domogao tajnog dokumenta koji je izvještavao o detaljima kolosalnog fijaska. U vojnom žargonu, “nezgode” ove vrste, koje uključuju nuklearno naoružanje, poznate su pod kodnim imenom “slomljena strijela”.

Piše: Lucija Kapural

Izvor: povijest.hr/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti