Talibanska autoelektrika: Može li se pomoću automatskih pušaka Kalašnjikov pokrenuti automobil? (VIDEO)

Na internetskim stranicama pojavio se nesvakidašnji videomaterijal na kojem se vidi kako pripadnici talibanskog pokreta pomoću sovjetskih/ruskih automatskih pušaka AK pokreću automobil kojem se ispraznio akumulator

Ova je operacija uspješno završena i automobil je ponovo “oživio”. Za sada nije poznato koliko je sama tehnika punjenja akumulatora trajala, ali je, sudeći po snimci, sve završeno relativno brzo, tačnije dovoljno da se automobil upali i odveze do najbližeg servisa ili da nastavi normalnu vožnju (ukoliko je alternator u funkciji).

AK-47 (poznat u Rusiji kao “AK” ili “Avtomat Kalašnikova”) automatska je puška koju je konstruisao čuveni sovjetski/ruski konstruktor Mihail Kalašnjikov. Ona je korištena u mnogim državama Istočnog bloka tokom Hladnog rata. U poređenju s puškama iz Drugog svjetskog rata, AK je lakši, kompaktniji, manjeg dometa, razvijen oko metka kalibra 7,62×39 mm i ima mogućnost odabira paljbe. Ovo je jedna od prvih pravih automatskih pušaka, i još uvijek je najrasprostranjenija u svijetu. Posebno je popularna na tlu Azije i Afrike gdje zahvaljaujući svojoj robusnoj i žilavoj konstrukciji, kao i pouzdanosti, predstavlja nezamjenjivo oružje uprkos dostupnosti ogromne količine pušaka ostalih proizvođača.

AK i njegove brojne varijante proizvodile su se i još se uvijek proizvode u velikom broju, u odnosu na ostale tipove automatskih pušaka. Na bazi mehanizma Kalašnjikov izgrađena je čitava serija automatskih pušaka, uključujući i najmodernije tipove oružja koje se proizvodi u ovom trenutku.

Izvor: hr.rbth.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti