Misteriozna glava iz staroegipatske grobnice: Kada ne znate kog je pola mumija, pozovete FBI

Kada su riješili da se pozabave mumificiramnom staroegipatskom glavom, koja je izazvala veliku pažnju javnosti, istraživači bostonskog Muzeja finih umjetnosti i Univerziteta Harvard nisu bili sigurni da li se pred njima nalaze ostaci muške ili ženske osobe, zbog čega su morali da u pomoć pozovu forenzičare američkog Saveznog istražnog biroa (FBI).

To je za FBI bio susret sa najstarijim ostacima koje su morali da istraže, piše New York Times.

Ta mumificirana glava, odvojena od tijela, pronađena je u jednoj egipatskoj grobnici 1915. godine, a naučnici su morali da prikupe DNK kako bi otkrili kome glava pripada.

Glavu su u skrivenoj grobnici 1915. godine otkrili američki arheolozi koji su ispitivali drevne egipatske nekropole u mjestu Deir el-Bersha, oko 289 kilometara od Kaira.

Prostorija, koju su naučnici nazvali “Grobnica 10a”, bila je “posljednje odmorište” egipatskog plemića Djehutynakha i njegove supruge, navodi New York Times, i dodaje da su tokom njihove “uspavanke” duge 4.000 godina pljačkaši grobova uzeli svo zlato i dragocijenosti, a mumificirano tijelo bez glave bacili u ugao prostorije, koju su pokušali da zapale kako bi prikrili svoje tragove.

Skrivena grobnica otkrivena je na oko 289 kilometara od Kaira

Ostaci su nakon otkrića završili u bostonskom muzeju, a sve do 2009. godine bili su nepoznati javnosti, dok ih muzej nije izložio.

Posjetioci su bili oduševljeni zbog susreta sa misterijom, gledajući glavu sa mračnim izrazom lica, iscrtanim obrvama i talasastom kosom koja je izbijala iz zavoja.

Ono što je oduvijek bunilo istraživače i radnike muzeja bilo je da li je ta glava pripadala Djehutynakhu ili njegovoj ženi, zbog čega su zaključili da bi jedino DNK test mogao da odredi o kome se radi.

U poharanoj grobnici je ostalo jako malo predmeta

Međutim, kako je rekla kustos muzeja Rita Freed, te 2009. godine nije bilo uspešnih ekstrakcija DNK iz mumija starih preko 4.000 godina, a dodatni problem predstavlja i to što se pri susretu sa vazduhom veoma brzo degradira DNK mumija.

Osim toga, skenerom je utvrđeno da glavi nedostaju jagodične kosti i dio vilice, što je unijelo dodatnu nedoumicu oko toga kog je pola mumija.

Raniji pokušaji da se dobije drevna DNK ili nisu uspjeli ili su proizveli rezultate kontaminirane modernim DNK, zbog čega se muzej obratio FBI-ju.

Nikada prije toga FBI nije radio na uzorku toliko starom i uspjeh izvlačenja genetskog materijala iz mumije stare 4.000 godina značio bi dodavanje još jedne moćne tehnike prikupljanja DNK i pokretanje novog načina dešifrovanja drevne egipatske prošlosti.

“Nisam očekivala da ću raditi na ovome, jer je postojalo uvjerenje da nije moguće izvući DNK iz drevnih egipatskih mumija”, rekla je Odile Loreil iz FBI, prije nego što su njene kolege i ona uspjeli da izvuku DNK iz mumije.

Prednja strana pronađenog sarkofaga

Djehutynakh i njegova supruga vladali su gornjim Egiptom oko 2.000 godine prije nove ere, a iako su zidovi njihove grobnice bili prazni, kovčeg je bio išaran prelijepim hijeroglifima.

Kako bi utvrdila da li je izvukla drevni DNK ili kontaminirani sa DNK savremenih ljudi, ona je najprije analizirala koliko su ostaci oštećeni i ustanovila teška oštećenja.

Nakon toga je ubacila podatke koje je dobila u računarski softver koji je analizirao odnos hromozoma na datom uzorku i ustanovila da se radi o muškarcu.

Na taj način ona je pomogla da se utvrdi da je drevni DNK moguće izvući iz mumije.

Tim ljekara iz Opšte bolnice Massachusetts, pokušao je 2009. godine da utvrdi DNK tako što je izvukao zub iz glave

Prilikom njenog istraživanja razriješena je još jedna misterija – vijekovima su arheolozi i istoričari raspravljali o tome koliko su drevni Egipćani povezani sa savremenim ljudima iz Sjeverne Afrike, i, na iznenađenje mnogih, pokazalo se da je Djehutynakh sa majčine strane bio evroazijskog porijekla.

Kako navodi New York Times, buduće analize drevnih DNK pružaće uvid u to kako se različita populacija selila i miješala u Egiptu, prije više od jednog milenijuma.

Isto tako, nalazi doktorke Loreil i njenog tima mogu biti od koristi i za buduće forenzičke analize FBI.

“Isprobavamo tehnike koje bi mogle da nam pomognu u budućnosti kada analiziramo teško oštećene ostatke, poput izgorjelih ostataka”, smatra Loreil.

Statuete egipatskog plemića i njegove supruge nađene u grobnici

Izvor: rts.rs/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti