ARHEOLOŠKA SENZACIJA: Pronađen dosad najstariji fosil ljudskog pretka u Evropi?

Fragment čeljusti otkriven prošlog mjeseca na sjeveru Španije mogao bi biti najstariji fosil ljudskog pretka dosad pronađen u Evropi, izjavili su španski paleontolozi


Naučnici su rekli da je fosil pronađen na arheološkom nalazištu 30. juna u gorju Atapuerca na sjeveru Španije star oko 1.4 miliona godina.

Dosad je najstariji fosil hominida, izumrlih primata s ljudskim obilježjima, bila čeljust pronađena na istom mjestu 2007. godine, za koju je procijenjeno da je stara 1.2 miliona godina.

Atapuerca sadrži jednu od najbogatijih zbirki predmeta iz ljudske praistorije u Evropi.

Istraživači će sada morati “dovršiti” prvu procjenu starosti fragmenta čeljusti koristeći naučne tehnike datiranja, rekao je na press konferenciji paleoantropolog Jose-Maria Bermudez de Castro, jedan od voditelja istraživačkog projekta Atapuerca.

No, budući da je fragment čeljusti pronađen otprilike dva metra ispod sloja zemlje gdje je 2007. pronađena čeljust, “logično je i racionalno misliti da je stariji”, dodao je.

Naučno datiranje fragmenta čeljusti će obaviti Nacionalni centar za istraživanje ljudske evolucije u Burgosu, gradu udaljenom otprilike 10 kilometara od Atapuerce.

Postupak bi trebao trajati između šest i osam mjeseci, rekao je Bermudez de Castro.

Analiza mi mogla pomoći odgonetnuti kojoj vrsti hominida fragment čeljusti pripada i pomoći bolje razumjeti evoluciju ljudskih bića na evropskom kontinentu.

Naučnici dosad nisu mogli sa sigurnošću odrediti kojoj je vrsti pripadala čeljust otkrivena 2007.

Fosil bi mogao odgovarati vrsti zvanoj homo antecessor, otkrivenoj 1990-ih.

Fondacija Atapuerca, koja upravlja nalazištem, je u izjavi rekla da je “vrlo vjerovatno” da fragment čeljusti “pripada jednoj od prvih populacija koje su kolonizovale Evropu”.

Arheološko nalazište Atapuerca je 2000. godine uključeno na UNESCO-ov popis svjetske baštine, što im je omogućilo pristup finansiranju od Ujedinjenih nacija.

Sadrži hiljade fosila hominida i njihovih alata, uključujući i kremen star 1.4 miliona godina pronađen 2013.

Izvor: tportal.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti