Vratili se iz NJEMAČKE U SRBIJU, sada žive kao KRALJEVI: Ko kaže da ovde nema posla?

Često slušamo o pričama kako se Balkanci iz dijaspore vraćaju da bi na rodnoj grudi nastavili život, uprkos onome šta im se u Evropi i dalje nudi.

Takve priče su sve češće bile i u protekloj godini, kada je situacija za gastarbajtere bila znatno teža u odnosu na prethodne.

Jedan bračni par iz Srbije se odlučio vratiti kako bi započeo biznis u rodnom kraju. Stefanovići, Nikolina i Stefan, rodom iz Sokobanje su odlučili nakon samo par godina rada u Njemačkoj da okušaju sreću na rodnoj grudi, pokrenuvši biznis. Nikolina je naslijedila jednu ruševnu, staru vodenicu od svoga djeda, u selu Vrmdža u podnožju Rtanja. Nakon što su ovaj napušteni objekat obnovili počeli su i sa biznisom, naime odlučili su da vodenici vrate izvornu svrhu i sada ovdje melju brašno koje plasiraju na tržištu.

Inače selo Vrmdža je nadaleko poznato kao mjesto gdje narod ipak više dolazi, nego što odlazi. Trenutno pored mještana tu živi još i par porodica iz Vojvodine, jedan Italijan, čak i jedan Amerikanac.

Rijeka na kojoj se nalazi ova vodenica je nekada bila prepuna vodenica, koje su radile punom parom, a sada su tu samo dvije, od kojih je samo jedna aktivna i sada napokon ispod kamena izlazi domaće mljeveno brašno. Stefanovići su nakon 30 godina kročili u ovaj napušteni objekat u udahnuli mu novi život. Nakon 30 godina u ovom selu je počeo da se okreće kamen jedne od vodenica, a ovaj par ne planira odustati od ovog poduhvata.

Izvor: cenzurisano.info

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti