Misterija tri nebeske torbice: Šta predstavlja motiv koji se može pronaći širom svijeta?

Postoji jedan misteriozan motiv koji se pojavljuje po cijelom svijetu, na nepovezanim mjestima, a to je oblik koji izgleda kao mala torbica.

Obično su iscrtane ili isklesane tri za redom te izgledaju kako da se nalaze na nebu. Niko zapravo ne zna šta ove nebeske torbice simbolizuju.

Najstariji zabilježeni primjerak nebeskih torbica nalazi se u Turskoj, a prikazuje tri torbe koje se protežu kroz cijelu kreaciju. No, ove torbice nalaze se svuda po svijetu od Indije i Egipta pa sve do Centralne Amerike. Čini se kako su torbice simbol koji se proširio s antičkog Bliskog istoka na ostatak svijeta. Torbice nam zapravo puno pomažu u otkrivanju načina na koji su se ljudi širili svijetom.

Zanimljivo je kako su i Maori s Novog Zelanda u svoju kulturu uveli tri torbice. Postoji mit o heroju nazvanom Tane koji je otišao u Raj kako bi na Zemlju donio tri košare sa znanjem, priča je to koja nevjerovatno liči na reljef ranije spomenut, onaj koji se nalazi u Trurskoj i preko kojeg su isklesane tri nebeske torbice.

Moguće i da je riječ o slučajnosti, no vrlo vjerovatno je da su novozelanski Maori imali pretke koji su živjeli na području Bliskog istoka, puno prije nego su nastanili Novi Zeland.

Izvor: net.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti