Arheolozi tvrde: “Pronašli smo rodno mjesto svetog Petra” (VIDEO)

Arheologija može donijeti čudesne rezultate onima koji se njome bave. Na primjer, natpis pronađen na mjestu blizu Galilejskog mora doveo je arheologe do teze da su pronašli mjesto rođenja ni manje ni više nego apostola Petra.

Prema istraživačima koji su iskopavali lokalitet El-Araj, natpis povezuje crkvu koju su tamo pronašli sa crkvom Isusovih apostola, za koju se vjeruje da je stajala u Betsaidi, rodnom mjestu braće Svetog Petra i Svetog Andreja.

To ribarsko selo se pominje u Jovanovom jevanđelju, gdje se navodi da je tu rođen i Sveti Filip zajedno sa dvojicom pomenutih apostola. Takođe, prema istom izvoru, u tom selu desila su se dva čuda, čija je lokacija – dok se ne potvrde najnovije tvrdnje – nepoznata.

U iskopavanjima je pronađena bazilika za koju se vjeruje da je iz vremena Vizantije, a otkriveni grčki natpis govori o “vođi i zapovjedniku nebeskih apostola”. Ova fraza se obično povezuje sa svetim Petrom, koga je, prema jevanđeljima, Isus izabrao za prvog vođu svoje crkve.

Za tim koji su predvodili profesori Mordechai Aviam i Steven Notley, ovo je bilo dovoljno da zaključi da su pronašli rodno mjesto svetog Petra i njegovog brata.

Nije ih pokolebalo ni to što reference kojima su se rukovodili potiču iz vremena pet vijekova poslije Petrovog rođenja, jer kažu da je ustanovljena posebna veza između Petra i bazilike, koja je navodno bila posvećena tom apostolu što su po njima dovoljno jaki dokazi.

Naravno, širom svijeta postoje crkve posvećene Svetom Petru, ali El-Araj je bio najjači “kandidat” za mjesto gdje je stajala drevna Betsaida. Jovan to mjesto u Jevanđelju pominje kao grad, ali po današnjim mjerilima to je zapravo malo selo. Kako su sva tri apostola povezana sa Beitsaidom bili ribari, to sužava teritoriju na kojoj su živjeli na područje oko Galilejskog mora i rijeke Jordan. Istoričari se dugo spore oko moguće lokacije mitskog sela, El-Araj je samo jedna od tri moguće lokacije.

Jasno je da bi traženje kuće u kojoj su rođeni Petar i Andrej bilo kao traženje igle u plastu sijena, ali je 724. godine izvjesni biskup po imenu Vilibald posjetio Galileju na svom hodočašću i napisao “i onda su otišli ​​u Betsaidu, dom Petra i Andreja, gde se sada nalazi crkva na mjestu njihove kuće”.

Notley i Aviam vjeruju da su pronašli upravo tu crkvu, posebno nakon otkrića natpisa koji se odnosi na Petra. Sada se istraživanje nastavlja, novi cilj je traženje sličnog natpisa koji bi pominjao Andreja.

Međutim, čak i ako se pokaže da je lokalitet zaista onaj o kome piše Vilibald, to ne mora da znači da je to zaista mjesto rođenja dvojice apostola. Poznato je da je u srednjem vijeku Evropa bila preplavljena relikvijama koje su se navodno povezivale sa raznim svecima, uključujući i samog Isusa, od kojih je vrlo malo prošlo bilo kakvu verifikaciju.

Dakle, ako Vilibald više od 600 godina nakon Petrove smrti tvrdi da je crkva sagrađena na pravom mjestu, to ne mora da znači da je zaista tako. Uostalom, sama bazilika je podignuta oko 500. godine, pa su njeni graditelji možda samo nagađali da su tamo gdej su mislili da jesu.

S druge strane, čak i bez (do sada) potvrde lokacije Petrovog rodnog mjesta, iskopavanje je dalo značajne nalaze, pa činjenica da se radilo o iznenađujuće velikom naselju može da ukaže na željeni trag.

U svakom slučaju, arheologija je prilično spora nauka, pa će proći neko vrijeme do konačnih rezultata istraživanja. Do tada će valjda riješiti još jednu veoma zanimljivu zagonetku. Do sada su pronađeni svi zidovi crkve, koji su u potpunosti očuvani do visine od jednog metra. Međutim, ni na jednom zidu nema vrata.

Izvor: tportal.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti