Ministar spoljnih poslova Njemačke: “Ne podržavam politiku izolacije Rusije i Kine, jer će ih to međusobno približiti da stvore najveći vojno-ekonomski savez na svijetu”

Ministar spoljnih poslova Njemačke Heiko Mass izjavio je da ne podržava politiku ekonomske izolacije Rusije i Kine, jer ih to međusobno približava i prijeti nastankom najvećeg vojno-ekonomskog saveza.

“Oni (pristalice obustavljanja projekta ‘Sjeverni tok 2’) kažu da zbog onoga što se dešava u Rusiji ne bi trebalo da poslujemo sa Rusijom. Na kraju krajeva, svaki biznis sa Rusijom je koristan za državu. Na taj način, ovo se odnosi na sve, to dovodi do potpune ekonomske izolacije Rusije. Slične rasprave vodimo i u vezi sa Kinom. Tamo se radi o razdvajanju, pod time se ne podrazumijeva ništa više do ekonomska izolacija Kine”, rekao je Mass govoreći u Bundestagu.

On je dodao da treba shvatiti kuda to vodi sa geostrateškog stanovišta.

“Oni (pristalice takvih mjera izolacije) guraju Rusiju i Kinu bliže jednu drugoj i tako stvaraju najveći vojno-ekonomski savez koji postoji. I mislim da strategija Zapada ne bi trebalo da bude u toj konfrontaciji. Stoga sam protiv toga da se ruše svi mostovi sa Rusijom”, dodao je ministar.

Na sličan način kritikovao je pristalice isključenja Rusije iz Savjeta Evrope, ističući da članstvo u Savjetu Evrope odgovara interesima građana Rusije. “Ne uvažavam strategiju spaljenih mostova, ona ne samo da je pogrešna, već je i opasna”, naglasio je Mass.

Razmatranje sankcija Rusiji

Mass je dodao da će ministri spoljnih poslova EU razgovarati o mogućim novim sankcijama Rusiji 22. februara i da Berlin smatra da bi one trebalo da budu  usmjerene protiv lica odgovornih za “suzbijanje protestnih akcija” u Rusiji.

“Na sljedećem Savjetu Evropske unije na nivou ministara spoljnih poslova trebalo bi da razgovaramo o reakciji na ponašanje Rusije i postupanje prema mirnim demonstrantima. Radije bismo željeli da ne moramo ovo da radimo”, konstatovao je ministar.

Ministar je zatim objasnio da sankcije treba vezati za promjenu ponašanja sankcionisane strane, a ako to ne može da se očekuje, onda treba da se pošalje signal da se “određeno ponašanje neće prihvatati”. Prema njegovim riječima, to je bio slučaj i sa ujedinjenjem Krima i sukobom na istoku Ukrajine. “Tako treba da bude i sada”, dodao je Mass.

Druga važna tačka koju je naveo je činjenica da sankcije treba da budu “ciljane” upravo prema onima koji su “odgovorni za represivne postupke državnih vlasti nad sopstvenim građanima”.

Šef evropske diplomatije Josep Borrell, koji je posjetio Moskvu prošle nedjelje, najavio je da namjerava da inicira nove sankcije Rusiji. Prema njegovim riječima, ovo pitanje će biti razmotreno na sastanku Savjeta ministara spoljnih poslova EU 22. februara, a zatim u martu na samitu o Evropske unije.

Izvor: webtribune.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti