Masovna grobnica u Tulsi: Dokaz najgoreg rasističkog zločina u novijoj američkoj istoriji

Ako ste gledali televizijski serijal “Watchman”, možda vas je zbunila uvodna scena, smještena u Tulsu 1921. godine, u kojoj bijelci tuku i ubijaju crnce, dok u uništavanju njihove imovine sudjeluje čak i avijacija. Nažalost, ne radi se o holivudskom pretjerivanju nego o prilično vjernom prikazu stvarnog događaja.

Te godine, zadnjeg dana maja, u drugom najvećem gradu u Oklahomi izbili su masovni rasni nemiri. Sve je počelo hapšenjem mladog crnca, optuženog za ubistvo bjelkinje iz imućne porodice. Momak nije bio kriv, kako se kasnije pokazalo, ali je pretpostavka nevinosti bila koncept nepoznat bijesnoj rulji. Žedni krvi te do zuba naoružani, bijelci su nasrnuli na crnački okrug Greenwood, zbog imućnih stanovnika poznat i pod nadimkom “Black Wall Street”.

Raspomamljene horde palile su crnačke domove, pljačkale njihove trgovine te uništavale sve pred sobom – prema kasnijem svjedočenju malobrojnih preživjelih, uz pomoć privatnog aviona. Procjenjuje se da su ubili između stotinu i tri stotine sugrađana “pogrešne” boje kože. Događaj od kojeg se ledi krv u žilama dugo je bio obavijen velom šutnje, a tek 1966. godine osnovana je komisija za proučavanje i dokumentovanje masakra u Tulsi.

Arheolozi sada tvrde da su pronašli masovnu grobnicu s tijelima žrtava masakriranih prije više od stotinu godina. Istraživači su, naime, otkrili ono za što vjeruju kako je rupa dovoljno velika da u nju stane preko stotinu tijela. Ako se pokaže da su u njoj zaista pokopane žrtve masakra iz 1921. godine, bit će to dokaz u prilog teze brojnih istoričara, koji tvrde da su ubijeni bačeni u masovnu grobnicu kako bi tadašnje vlasti prikrile zločin iz mržnje. Amanda Regnier i Scott Hammerstedt, arheolozi sa Univerziteta Oklahoma, jamu dimenzija devet puta sedam i po metara otkrili su pomoću radara koji prodire u duboke slojeve zemlje.

Izvor: povijest.hr/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti