MALA ČUDA KATALONIJE: Prelijepi srednjovjekovni gradić na litici (FOTO)

Castellfollit de la Roca je jedno od najživopisnijih sela u Kataloniji.

Ovo malo urbano područje oivičeno je rijekama Fluvija i Toronel, između kojih se uzdiže spektakularna bazaltna litica na kojoj se nalazi gradić.

Ovaj gradić je smješten na uskom pojasu bazaltne stijene, koja se uzdiže do visine od 50 metara, dužine jedan kilometar. Na pojedinim mjestima stijena je široka samo toliko da na nju mogu da stanu jedva dvije kuće.

Sa površinom manjom od jednog kvadratnog kilometra, Castellfollit de la Roca je jedno od najmanjih sela u Španiji. Pogled na crkvu i kuće visoko na ivici bazaltne stijene postao je jedna od najfotografisanijih i najpopularnijih prizora ovog regiona.

Bazaltna stijena na kojoj se nalazi grad nastala je kao rezultat erozivnog dejstva rijeka Fluvia i Toronel na ostatke tokova lave od vulkanskih erupcija koje su se dogodile prije nekoliko hiljada godina. Kad je lava očvrsnula, postala je bazalt, tvrda stijena koja poprima različite oblike. Litica je rezultat dva toka lave; prvi se dogodio prije 217.000 godina, a porijeklom je iz područja sela Batet. Druga, novija formacija iz vulkana Beguda, stara je 192.000 godina.

Sam gradić potiče iz srednjeg vijeka i čine ga trgovi i uske ulice. Na samom kraju litice nalazi se vidikovac sa kog se može vidjeti spektakularna panorama.

Strateški položaj grada i njegov prirodno povoljan položaj za odbranu mogu se u potpunosti cijeniti. Na jednoj strani litice postoji stara crkva San Salvador koja datira iz 13. vijeka.

Izvor: najportal.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti