5 abnormalnosti iz dubina za koje nema objašnjenja

Anomalije su očite, a neki ih povezuju s vanzemljacima, drugi opet s neobičnim bićima ili vojnim djelovanjem

1. Okean X

Švedska ronilačka ekipa otkrila je misterioznu formaciju stijena u sjevernom dijelu Baltičkog mora, a nazvali su je Okean X. Sonar s ronjenja otkriva nevjerovatan okrugli objekt koji mjeri 60 metara u prečniku te balansira na kamenom stubu visokom 8 metara. Počiva na strukturi koja nalikuje na stubište koje vodi u mračnu rupu na 91 metara ispod površine okeana.

Neki smatraju da se ta anomalija može objasniti kao ostatak tajnog mornaričkog broda iz Drugog svjetskog rata ili podvodnog podmorničkog projekta, ili možda NLO broda koji se tamo srušio. Uzorci uzeti s lokacije sadrže metale limonit i goethite, za koje geolozi tvrde da ih “priroda ne može sama proizvesti”. 

2. Bajkalsko jezero

Astronauti s Međunarodne svemirske stanice 2009. su primijetili dvije neobične okrugle rupe u ledu Bajkalskog jezera. To je jezero u južnom Sibiru najdublje (oko 1700 metara) i najstarije na svijetu, a ne bi bilo čudno otkriti takve rupe da ono nije i jedno od najproučavanijih jezera na svijetu.

Porijeklo krugova 4,4 kilometra u prečniku naučnici nisu mogli objasniti. Jedno od nagađanja je da su oni povezani s dizanjem tople vode iz misterioznog izvora s dna jezera.

Na Bajkalskom je jezeru bilo puno neobjašnjivih događaja, uključujući onaj iz 1977. kad je istraživačka misija na podmornici Paysis odjednom ostala bez struje u poprilično bizarnim okolnostima – prije toga su ugledali jarku zraku svjetlosti koja ih je obasjala s nepoznatog izvora na dubini od 1200 metara. Na jezeru u to vrijeme nije bilo drugih ekspedicija, pa ni podmornica.

3. Sycamore

Na oko 609 metara dubine nedaleko od obale Malibua nalazi se neobična struktura koji nazivaju “svetim gralom NLO istraživača”. Tamošnju gigantsku spljoštenu stijenu možete vidjeti i preko Google Eartha, a mjeri čak 4 kilometra u širinu i počiva na nizu kamenih stubova.

Fotografije strukture otkrivaju mogućnost ulaza u “dublje, mračnije mjesto” za koje NLO entuzijasti vjeruju da je povezano s nekom kopnenom lokacijom, moguće čak i s Area 51. Topografske karte tu glatku ovalnu anomaliju nazivaju “Sycamore Knoll”. 

– Dok ne dovedemo kameru unutra nećemo znati vodi li ulaz nekuda i ako da, gdje – kažu geolozi.

4. Vostok

NASA naučnici su 2001. identifikovali magnetske anomalije u 35 miliona godina starom jezeru Vostok na Antarktici. Locirano 1300 kilometara daleko od Južnog Pola, to slatkovodno jezero nalazi se ispod sloja leda koji ima oko 4 kilometra debljine. Geolozi vjeruju kako anomalija pruža uvid u geološku strukturu jezera tamo gdje je zemljina kora tanja.

Planovi bušenja leda i dolaska do jezera kako bi se prikupili dokazi odgođeni su oklijevanjem zbog navodnih težnji da se “ne uznemiruju prastare, prethistorijske vode”. No, ruski su naučnici ipak proveli istraživanja s otkrićem “neklasifikovanog oblika života” pronađenog da živi u vodi.

– Nakon isključenja svih poznatih kontaminanta, otkrili smo da pronađeni bakterijski DNK ne odgovara niti jednoj poznatoj vrsti u svjetskim podacima – izjavili su.

5. Wilkes

NASA sateliti su 2006. pronašli “gravitacijske promjene” u Antarktici koje upućuju na masovnu anomaliju u ledenom pokrivaču Wilksove zemlje. Istraživači vjeruju kako se ispod smrznute vode nalazi krater nastao udarom neidentifikovanog objekta koji je 243 kilometra širok i 848 metara dubok.

Pretpostavlja se kako je krater nastao nakon udara asteroida prije 250 miliona godina, koji je odgovoran za “Veliko izumiranje” ( u kojem je izumrlo i do 96 posto svih tadašnjih morskih vrsta i oko 70 posto kopnenih kičmenjaka). Oštra klima Antarktike i debeli ledeni pokrov onemogućuju dokazivanje te teorije. Teoretičari zavjera smatraju da je za tu anomaliju zaslužna NLO baza, odnosno da je ona portal u tzv. Šuplju zemlju ili je u pitanju tajna nacistička vojna baza sagrađena za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Izvor: express.24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti