MAJKA HRABROST: Za 40 godina rodila je 69 DJECE!

Da su tabloidi postojali u 18. vijeku sigurno bi poludjeli za porodicom ruskog seljaka Fjodora Vasiljeva, jer je njegova prva supruga (čije je ime nepoznato!), navodno rodila najviše djece na svijetu!

Prema podacima lokalnog manastira, koji su se zatim slali vladi u Moskvu, gospođa Vasiljev rodila je između 1725. i 1765. godine čak 16 pari blizanaca, sedam “setova” trojki i četiri puta četvorke! Preživjela je dakle ukupno 27 porođaja i rodila čak 69-toro djece!

– To zvuči fantastično. Mislim, 69 djece? Dajte, molim vas! – komentar je Jamesa Segarsa, direktora Odjela za reproduktivnu nauku i istraživanje ženskog zdravlja na fakultetu “Jones Hopkins”.

Postavlja se pitanje postoje li ograničenja kad je riječ o tome koliko djece žena može prirodnim putem začeti i roditi? Savremena nauka tvrdi da je, bar u teoriji, brojka veća nego što biste ikad pomislili. Matematički gledano, lako je moguće iznijeti 27 trudnoća tokom 40 godina. Pogotovo ako uzmete u obzir da trudnoće s trojkama i četvorkama obično traju kraće od devet mjeseci.

To bi značilo da je tokom 40 godina, gospođa Vasiljev njih čak 18 provela u drugom stanju, što je manje od polovine vremena. Da li je to realno ostvarivo, sasvim je druga priča.

Predugo plodno razdoblje

Za početak, je li uspjela biti plodna tokom tolikog razdoblja? Žene dobijaju prvu menstruaciju sa 15 godina (zanemarite koliko se to danas pomjerilo, pričamo o 18. vijeku), a ovuliraju dokle god imaju dovoljnu zalihu jajnih ćelija, koje obično nestaju oko 51. godine.

– I prije 50. rođendana, njihova plodnost opada, te je šansa za začećem, po cikusu, kod 45-godišnjakinje tek jedan posto mjesečno – tvrdi profesorka sa Stanforda, Valerie Baker.

Kako žene stare, kvalitet i kvanitet jajnih ćelija se smanjuje. Tako se, kako se žena bliži menopauzi, povećava mogućnost abnormalnosti hromozoma, te mnoge ovakve trudnoće završavaju spontanim pobačajem, kojeg žene često i nisu svjesne da se dogodio.

– Mnoge žene ne zatrudne nakon 42 ili 44 godine starosti, iako ćete povremeno čuti za trudnice u kasnim 40-ima – kaže Segars.

Takođe, što je više trudnoća žena iznijela, to je manja šansa za novim začećem, jer višestruki porođaji djeluju na žensku polnu anatomiju.

A ako je gospođa Vasiljev bila pobornica dojenja, što je vrlo vjerovatno ako uzmemo u obzir da je živjela na selu, njeno tijelo nije ovuliralo kao inače. Ova biološka metoda kontracepcije (iako nije potpuno sigurna), dodatno bi joj otežala sva ta brojna začeća koja je navodno doživjela rađajući svoje silne potomke.

Fjodor i njegova supruga su dakle morali imati nevjerovatnu sreću (ili nesreću, zavisi kako gledate), da im se svaki put iznova “zalomi” trudnoća i to čak i kad su bili 50-godišnjaci.

Biološki sat ima puno smisla, ako gledamo s evolucijske perspektive, budući da je trudnoća i porođaj težak “zadatak” koji s godinama ženama sve teže pada.

– Priroda želi da uvede ograničenja. Trudnoća je najteže fizičko iskustvo kroz koje žensko tijelo može proći – kaže Baker.

Porođaji nekada i danas

Težina porođaja je ono pri čemu se realno javljaju najveće sumnje u tolike trudnoće koje je navodno preživjela gospođa Vasiljev, pogotovo ako uzmemo u obzir da su se one odvijale prije skoro 300 godina i to još na selu u Rusiji.

Čak i u najrazvijenijim narodima, gdje je carski rez svakodnevna mogućnost, smrtnost pri porođaju nije nestala. U Ujedinjenom Kraljevstvu i danas, na svakih 100.000 porođaja, osam žena umre zbog problema vezanih za trudnoću, pokazali su najnoviji podaci Svjetske banke. U međuvremenu, u jednoj od najsiromašnijih zemalja na svijetu, Sijera Leoneu, na 100.000 porođaja, umre 1.100 žena.

Šansa da je gospođa Vasiljev preživjela 27 porođaja stoga je vrlo mala.

– U prošlosti je svaka trudnoća predstavljala rizik za život majke – napominje Segars.

S tim da ne treba zanemariti ni da se kod višestrukih trudnoća povećavaju šanse za razvoj smrtonosnih komplikacija, poput krvarenja. Dalje, šansa da je toliko puta iznijela višestruke trudnoće je gotovo nevjerovatna. Naime, riječ je o izuzetno rijetkim začećima, a da su se ona ponovila toliko puta zvuči astronomski.

– Da je rodila samo 16 pari blizanaca, ja bih bio u šoku – kaže Jonathon Tillie s Northeastern fakulteta, koji proučava matične ćelije i njihovo korištenje kod neplodnosti i u ženskom zdravlju.

Još jedan razlog za sumnju je i činjenica da je prema Vasiljevoj priči čak 67 od 69 djece preživjelo rano djetinjstvo, a u 18. vijeku je smrtnost među djecom bila velika čak i kad je bila riječ o jednom djetetu, koje je rođeno potpuno zdravo i u terminu.

– Sve i da danas četiri puta rodite četvorke, nisam siguran da bi svi preživjeli – dodaje Segars.

Konačno, tu je i pitanje koje se sigurno nameće svima, a pogotovo ženama. Koja žena bi to željela proći?

– Pomislite samo koliko je to stresno i naporno – kaže Baker.

Kako bilo, priča iz Rusije o gospođi Vasiljev bilježi još i ovo – umrla je kada joj je bilo 76 godina i upisana je u Guinessovu knjigu rekorda.

Fjodor Vasiljev je navodno imao još jednu ženu sa kojom je imao 18 djece – 6 pari blizanaca i dva “seta” trojki. Njegova priča prvi put je objavljena u izdanju “The Gentleman’s Magazine” iz 1783. godine.

Izvor: dnevno.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti