DA LI STE ZNALI? Bez OVIH IZUMA drevnog Egipta ne bismo mogli zamisliti današnji život

Egipatska civilizacija, koja se razvijala više od 3.000 godina, ostavila je za sobom neizbrisive tragove

Njeni smo dužnici za mnoge stvari koje i danas koristimo.

Papir

Biljka papirus, korištena još od vremena Prve dinastije, koja raste u močvarama oko delte rijeke Nil, bila je savršena igračka Egipćanima. Kasnije, oko 3.000 godine prije nove ere, počelo se sa korištenjem vlaknastih stabljika papirusa radi pravljenja čvrstih i izdržljivih traka na kojima se pisalo, što predstavlja preteču današnjeg papira.

Kondom

Egipatsko slikarstvo je već oko 3.000 godine prije nove ere prikazivalo muškarce sa nečim što je slično današnjem kondomu, ali napravljeno od životinjskih crijeva ili kože. Izgled je praktično isti, ali se ne može sa sigurnošću reći da se koristlo kao kontraceptivno sredstvo, ili ipak kao dio obreda.

Kozmetika

Stari Egipćani bili su nadaleko poznati po održavanju lične higijene i njege. Šišali su se, brijali i čak su se šminkali i koristili eye-liner. Veoma su pazili na oralnu higijenu, pa su koristili štapiće koji su naličili četkici za zube premazane mentom, cimetom, medom i smolom radi održavanja svježeg daha.

Solarni kalendar

Prvo su koristili lunarni, ali su shvatili da nije dovoljno precizan i izmislili su sunčev ili građanski kalendar. Bio je sačinjen od 12 mjeseci sa po 30 dana i dodatnih pet dana na kraju, što predstavlja šablon koji se ne razlikuje mnogo od današnjeg modela.

Asfaltirani putevi

Nastali su iz potrebe Egipćana da prevezu velike količine kamenih blokova od kamenoloma do piramida i hramova. Tako su počeli da se grade putevi izgrađeni od krečnjaka i pješčara kombinovani sa okamenjenim drvetom.

Ortopedija

Zanimljivo je to da su prve proteze pronađene u Egiptu. Najstarija datira od vremena Pete dinastije (2.400 godine prije nove ere) i u pitanju je vrsta longete koja je pomagala oko preloma. Druga, malo savremenija proteza korištena je za nožni palac, i datira otprilike iz 600 godine prije nove ere.

Izvor: dnevno.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti