London pravi najveći evropski “autoput” za bicikliste!

Nešto zaista posebno se ovih dana događa u Londonu! Početkom sedmice gradonačelnik ovog grada Boris Johnson je dao saglasnost za izgradnju najduže evropske biciklističke staze “izdvojenog” tipa. Riječ izdvojeno podrazumijeva visok stepen sigurnosti za sve učesnike u saobraćaju – za bicikliste i za motorna vozila jer će i jedni i drugi imati dovoljno prostora.

“Biciklizam je sada očito glavna opcija za ljude u Londonu, sa više od 170.000 bicikala koja kroz središnji London prolaze svaki dan”, rekao je Peter Hendy, povjerenik za promet u Londonu.

“Autoput” će se protezati od istočnog prema zapadnom dijelu Londona, a u planu je i druga ruta koja će povezivati sjeverni i južni dio grada. Ovaj projekat je samo dio jedne velike inicijative u koju bi u narednih desetak godina trebalo biti uloženo oko milijardu dolara s ciljem povećavanja broja biciklista te izgradnjom staza ukupne dužine od oko 30 km.

“Što više ljudi bude koristilo svoja bicikla, manji će pritisak biti na ceste, autobusne i željezničke mreže, smanjiti će se zagađenje i poboljšati život za svakoga, bez obzira da li vozi biciklo ili ne,” izjavio je gradonačelnik Johnson.

london1

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti