Legenda o ‘Titovom izvoru’ u šumi kod Zenice: Voda navodno ima neobično djelovanje na muškarce

Nakon Bitke na Sutjesci 1943. godine u Drugom svjetskom ratu, Vrhovni štab tadašnje “Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije”, u pratnji partizanske 7. divizije, Prve proleterske i 2. dalmatinske brigade, na svom putu prema Šerićima, prešli su plato planine Rogatke.

titov1

Rijeku Bosnu su forsirali između Vranduka i Begovog Hana i šumskom željeznicom došli do pod selo Šerići, gdje je vrhovnog komandanta Josipa Broza Tita ugostio Hase Husejnović (beg).

Kako na Rogatki ima izvor sa kojeg se po predanju vode napio drug Tito, nazvali smo ga Titovim. O tim vremenima mi je prije 40 godina pričao prof. Rifet sa Sarajevskog univerziteta, koji je bio učesnik tog pohoda …

“Titov izvor” navodno ima neobična svojstva

Kad bi se vraćao sa Pepelara uvijek bi svratio na Titov izvor i napunio kanister vode. Pitam ja profesora zašto to radi, a on mi kaže: “Ova me voda podsjeća na te slavne dane, a ujutro pravim kafu od nje i zamišljam ljepotu Rogatke, jedne od najljepših planina u centralnoj Bosni.”

Da izvor ima neka neobična svojstva ukazuje činjenica da su rijetke porodice u Pepelarima koje imaju 3 djece – obično je to od 4 do 8 djece!?

Moj pepelarski komšija Eso ima često običaj da kaže da je drug Tito, nakon što se napio te vode, doživio lijepe trenutke sa Jovankom.

titov2

Prelijepa priroda

Voda nikada nije hemijski ispitana, ali ako uvažimo činjenicu o broju djece na Pepelarima, gdje su muškarci obično vezani za rad u šumama i cestom idu na Rogatku – onda ovoj vodi možemo pripisati svojstva muške vode, kao što je slučaj i u Kladnju.

Iznad sela se nalazi najljepši planinarski dom u BiH sa apartmanima i u ljetnom periodu toplo preporučujem bračnim parovima koji imaju probleme vezane za potomstvo da dođu na višednevni boravak. Dolazak automobilom je iz Begovog Hana makadamskim putem (15 km) do doma.

titov3

Za sigurnost je zadužen domar Avdo, a u selu možete nabaviti ekološki uzgajanu hranu. Inače, ovo područje ulazi u Park prirode “Babina” i poznato je, osim po ovom izvoru, i po muškoj i ženskoj tisi koje se smatraju najstarijim na Starom kontinentu.

Izvor: haber.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti