Da li imate ovakvu šolju? Sigurno ne znate za priču koja se iza nje krije!

Vjerovatno da nije bilo kuće u nekadašnjoj Jugoslaviji koja nije imala šolju ili posudicu sa likom ove nasmijane kravice sa cvijećem na glavi. Dobar dio porodica i dalje čuva ovo simpatično posuđe, ali malo je mlađih generacija koje znaju šta je to nekada bilo u njemu.

Ako spadate u ovu grupu ljudi, možemo samo da vas žalimo jer to znači da nikada niste probali najpoznatiji “svjetski, a naš” krem – Kinder Ladu.

Kao i većina dobrih stvari i Kinder Lada ima legendu o svom nastanku. Priča kaže da je sve počelo sedamdesetih godina prošlog vijeka u italijanskoj fabrici “Ferero”.

Marketing stručnjaci iz ove kompanije uporno su tražili način da “Nutelu”, najpoznatiji krem na svijetu, dobace do zatvorenog jugoslovenskog tržišta.

Zato su i stvorili ovaj jedinstveni čokoladno-mliječni namaz i licencu za njega ustupili fabrici “Podravka” iz Hrvatske. Nešto prije toga, u fabrici u Francuskoj počela je da se prozivodi  Kinder PrimaCrem.

Jedan od uslova da do saradnje uopšte dođe bilo je i taj da se novi krem pravi od istih sirovina koje i “Ferero” koristi u proizvodnji “Nutele”, poput specijalnih vrsta mlijeka i lješnika. I tako je stvorena Kinder Lada čije samo pominjanje i danas izaziva slatku nostalgiju kod stotina hiljada nekadašnjih Jugoslovena.

kinder3

Kinder Lada je decenijama bila izvor uživanja jugoslovenske djece i omladine. Oni koji je se sećaju i danas se okupljaju po Facebook grupama gdje razmjenjuju sjećanja i fotografije posudica, šoljica i čašica ostalih iza davno pojedenog krema. Slične stvari se čak i prodaju preko web-a. Ako je vjerovati broju članova ovakvih grupa, najvoljeniji namaz nekadašnje Jugoslavije očigledno i danas ima brojne ljubitelje.

Ako ne spadate u ovu, specijalnu grupu jugonostalgičara (nazovimo ih “kinderladanostalgičara”) možda vam je promaklo to da ovog krema, nažalost, već godinama nema u prodavnicama.

Nakon raspada Jugoslavije “Nutela” polako počinje da stiže na rafove slovenačkih, hrvatskih, bosanskih, srpskih, crnogorskih i makedonskih prodavnica, što je za kompaniju “Ferero” bio jasan znak da im Kinder Lada više nije potrebna.

Naime, iako je bila riječ o nevjerovatno prodavanom kremu koji je pred sobom rušio sve rekorde kada je u pitanju prodaja, ova italijanska kompanija je jednostavno uvijek preferifala i forsirala svoj osnovni proizvod – Nutelu. Kinder Lada je i nastala samo zbog nemogućnosti ulaska “Nutele” na jugoslovensko tržište. Jednom kada je taj cilj ostvaren, Kinder Ladi je odzvonilo.

kinder4

Godine 1995, Podravka je prestala da proizvodi Kinder Ladu, a ona danas postoji samo u sjećanjima nostalgičara koji žale za “najboljim kremom na svijetu”.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti