Zlato je tek 16. a ovo je 19 najskupljih materija na svijetu!

Vrijednost u novcu neke materije najčešće određuje njena  rijetkost, ali i njena svrha. Među najskuplje spadaju dijamanti, plutoniji, kalifornij 252 i antimaterija, a zlato je tek na 16. mjestu.

Za mnoge najveću materijalnu vrijednost predstavlja novac, no postoje neke stvari na svijetu koje nose vrijednost same po sebi. Od hrane do krema i dragog kamenja, donosimo vam listu 19 najskupljih stvari na svijetu.

19. Bijeli tartuf
Njegova se cijena kreće od 4 € po gramu. Ova se gljiva najčešće riba u listiće i stavlja na tjesteninu, odrezak, jaja i rižoto, a česte su i mješavine s uljem koje se mogu kombinovati u raznim jelima.

18. Šafran
Ovaj začin košta oko 10 € po gramu. Osim kao dodatak jelima, ova se biljka koristi za razne ljekovite mješavine, a navodno pomaže kod niza zdravstvenih stanja – od depresije do regulacije hormona.

17. Iranski beluga kavijar
Cijena ovog kavijara kreće se od oko 30 € po gramu. Ova skupocjena riblja jaja jedu se hladna i u malim zalogajima kao predjelo na neslanim krekerima ili hljebu.

16.  Zlato
Cijena grama ovog plemenitog metala iznosi oko 35 € po gramu, a ocjenjuje se po njegovoj čistoći. Najčešće se koristi za izradu nakita i ukrasnih predmeta, a kroz ljudsku je istoriju često služilo i kao zasebna valuta. Osim toga, ovaj metal ima primjenu u električnoj vodljivosti i otpornosti na koroziju.

15. Rodijum
Ovaj hemijski element i ujedno prelazni metal koji pripada grupi platinastih metala košta oko 40 € po gramu. Ovaj se metal u prirodi nalazi čak 1000 puta rjeđe od zlata, a najčešće se u leguri s platinom i paladijom koristi u industriji.

14. Platina
Ovaj se vrijedni materijal naziva još i malo srebro, a na Zemlji je vrlo rijedak materijal. Košta oko 50 € po gramu, a koristi se u raznim industrijama, od nje se izrađuje nakit, a i sastavni je dio brojnih vrsta hemoterapije.

13. Rog nosoroga
Ovaj nevjerovatno čvrsti rog životinje u Aziji je vrlo cijenjena roba, a gram košta oko 55 €. Vjeruje se kako samljeveni rog nosoroga ima brojna ljekovita svojstva, kao i da može izliječiti rak.

12. Crème de la Mer
Ova nevjerovatno skupa krema doseže cijenu od oko 60 € po gramu. Izum je naučnika iz NASA-e, Maxa Hubera. koji je navodno uz dodatak morskih algi stvorio kremu koja liječi opekotine, uklanja znakove starenja i gotovo da briše bore.

11. Heroin
Ova droga u svom čistom obliku, odnosno vrhunske kvalitete košta oko 90 € po gramu. Taj se opijat unosi injekcijom, ušmrkava ili puši. Proizvodi se iz opijuma, odnosno maka.

10. Metamfetamin
Ova sintetička droga u svom najčišćem obliku košta oko 100 € po gramu. Vrlo brzo stvara ovisnost, a kod korisnika nakon uzimanja izaziva osjećaj euforije.

9. Kokain
Još jedna droga na popisu najskupljih stvari na svijetu je kokain. Ako dolazi u čistom obliku, postiže cijenu od oko 450 € po gramu.

8. LSD
Još nismo gotovi s drogama, a ona najskuplja je LSD u kristalnoj formi. Cijena mu iznosi oko 2.350 € po gramu, a bio je najpopularniji tokom 1970-ih. Specifičan je po halucinacijama koje izaziva.

7. Plutonijum
Ovaj radioaktivni element koristi se za izradu nuklearnih bojevih glava, ali i kao gorivo za pogon svemirskih letova te u industriji. Pretvaranjem proizvodi ogromnu energiju, a cijena mu je oko 3.300 € po gramu.

6. Tafeit
Ovaj je dragi kamen u intenzivnoj ljubičastoj boji, a otkriven je 1945. g. Iako je izuzetno čvrst i trajan, nema nikakvu drugu funkciju osim u izradi nakita. Košta oko 16.400 € po gramu.

 5. Tricijum
Ovaj prirodni izotop hidrogena koristi se  kao marker u biologiji, hemiji i medicini, ali i za osvjetljavanje raznih natpisa na pozorištima, kinima i sl. Košta oko 24.000 € po gramu.

4. Dijamant
Najbolji prijatelj svake žene, ovaj dragi i skupocjeni kamen košta oko 400 hiljada dolara po gramu. Osim za izradu nakita, koristi se u industriji za izradu noževa, bušilica i finih mehanizama, kao i u medicini.

3. Painit
Ovaj vrlo rijedak mineral je i skupocjeni dragi kamen, a cijena grama iznosi oko 2,3 miliona €.

2. Kalifornij 252
Ovaj radioaktivni hemijski element druga je najskuplja materija na svijetu. Koristi se u uređajima koji trebaju otkriti slojeve nafte i vode u naftnim bušotinama. Cijena grama iznosi oko 22.2 miliona €.

1. Antimaterija
Ovu materiju čine elementarne čestice koje su po svojim osobinama suprotne od klasičnih čestica, a njeno postojanje je prvi otkrio Paul Dirac otkrićem pozitrona. Antimaterija ima sposobnost oslobađanja ogromnih količina energije, koje mogu poslužiti za što god – pa i gorivo za svemirske brodove u budućnosti. Procjenjuje se da cijena grama iznosi oko 7,8 triliona € (trilion iznosi vrijednost hiljadu milijardi).

Izvor: express.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti