LEDENI PAKAO: Gdje je izmjerena najniža temperatura u istoriji?

Čim se temperatura počne spuštati ispod nule, padate u duboku depresiju? Pogled na snježne pahulje u vama ne pobuđuje djetinje veselje nego asocijaciju na prehladu i ozebline te želju da se zavučete pod jorgan i odspavate do marta? Svake zime svečano se zaklinjete da ćete emigrirati na Bahame? Mjesta na našoj listi za vas će biti sinonim za pakao – ondje su, naime, izmjerene najniže temperature u istoriji!

International Falls, Minnesotta

Slikoviti gradić u Minnesotti redovno ćete naći na popisima najhladnijih gradova u kontinentalnom dijelu Amerike, što mu je obezbijedilo duhoviti nadimak “Icebox of the Nation” iliti “Frižider nacije”. Od početka decembra do kraja februara, grad je okovan snijegom i ledom a, da stvar bude gora, učestali vjetrovi ubijaju u vama i ono malo volje za životom što vam je preostalo. Njegovih sedam hiljada građana 2011. je preživjelo temperaturu kakva nije zabilježena od davne 1967. godine – cvokotavih četrdeset stepeni ispod nule! Podno grijanje uobičajena je stvar u većini domova, a ne biste se trebali iznenaditi ni ako na ulicama zateknete ekipu sa skijaškim maskama na licima.

Snag, Kanada

Ako nikad niste čuli za Snag, ne gubite vrijeme tražeći ga na karti – riječ je o kanadskoj selendri koja udomljava samo desetak stanovnika. Nekad, u vrijeme kad je ondje bio smješten vojni aerodrom, lokalni trgovci krznima imali su pune ruke posla: po barakama je spavalo pedesetak pripadnika vazduhoplovnih snaga, koji su “suhim zlatom” plaćali tople bunde od oderanih živina. Aerodrom je krajem šezdesetih godina prošlog vijeka zatvoren, budući da na temperaturama koje su znale pasti do trideset, četrdeset stepeni ispod nule zaista nije bilo lako živjeti i raditi. Rekord za sada stoji na minus 63 Celzijeva stepena, a postavljen je 1947. godine. Meteorolog koji je izmjerio tu grozotu jedva je ustanovio tačne podatke, budući da je živa otišla daleko ispod minimalne granice označene na termometru. Beskoristan podatak: na tako niskim temperaturama moguće je čuti ljudski glas na udaljenosti od šest i po kilometara, a para koju proizvodimo prilikom izdisanja u zraku ostaje nevjerovatnih petnaest minuta!

Jakutsk, Sibir

Ako postoji područje koje s punim pravom može nositi naziv “ledeni pakao”, onda je to zacijelo Sibir. Naročito gadno je u Jakutiji, regiji kojoj su ekstremna subarktička klima i nekadašnji radni logori obezbijedili ljupki nadimak “Staljinov prsten smrti”. U njezinom glavnom gradu, luci Jakutsku na rijeci Leni, prosječna temperatura tokom dugih zimskih mjeseci spušta se do pedeset stepeni ispod nule. Rekord je postavljen 5. februara 1891. godine, kad se živa u termometru spustila na neljudskih minus 64.4 Celzijeva stepena! Ne treba stoga čuditi da tamošnji živalj tamani votku kao vodu, a automobile ostavlja upaljene po čitav dan, kako se ne bi zaledili. Kako je tlo vječno zaleđeno, kuće se grade na specijalnim stubovima od armiranog betona. Ako vas put nanese u Jakutsk, ljubazni domaćini upozorit će vas da na ulicu ne izlazite s naočalama na nosu: na takvim temperaturama, okviri će vam se zalijepiti za kožu!

Stanica Vostock, Antarktika

Premda peti po veličini, Antarktika je jedini ljudima nenaseljeni kontinent na Zemlji. Ako znamo da je riječ o mjestu klimatskih ekstrema, tome se ne treba čuditi – prosječna godišnja temperatura iznosi nehumanih minus 55 Celzijevih stepeni; tokom zime, koja traje od marta do septembra, sunčeve zrake ne prodiru na zemlju a tama obavija ledenu antarktičku gromadu; ljeti, od septembra do marta, sunce je opet vječito na horizontu; nad kontinentom je visok atmosferski pritisak, pa prema obalama neprekidno pušu vjetrovi koji dosežu brzinu od 320 kilometara na sat … A čak 98 posto površine ovoga neobičnog “planeta” okovano je ledom, čija prosječna debljina iznosi dva i po kilometra! Godine 1983., u ruskoj istraživačkoj postaji Vostock registrovano je minus 89.2 Celzijevih stepeni. Rekord je potučen 2010. godine, kad je uređaj pokazao minus 94.7 Celzijevih stepeni, što je najniža temperatura ikada izmjerena u slobodnoj prirodi na Zemlji!

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti