U staroj sinagogi u Izraelu pronađen rijedak mozaik Noine arke

Iskopavanja koja su vršena u antičkoj sinagogi u Izraelu rezultirala su nevjerovatnim otkrićem. Pronađeni su mozaici na kojima je ispričana priča o Noinoj arci i dijeljenje Crvenog mora na dva dijela.

Istraživači su rekli kako su ove scene ekstremno rijetke i da ih je pronađena samo nekolicina. Mozaici ukrašavaju pod sinagoge iz petog stoljeća i otkrivaju slike na kojima faraonove vojnike gutaju ogromne ribe, prevrnuta kola i životinje raznih vrsta.

U iskopavanja su uključene četiri univerzitetske ustanove – Baylor, North Carolina, Brigham Young i Toronto. Kazali su kako sinagoga datira iz vremena kada je Rimsko carstvo upravljalo ovim područjem i mozaici su tada uklonjeni zbog čuvanja. Na mozaiku se nalaze parovi životinja poput slonova, leoparda, majmuna, zmija, medvjeda, lavova, kamila, ovci i koza.

“Ove scene su izuzetno rijetke u antičkim sinagogama. Jedini primjeri pronađeni su u Gerasi u Jordanu, Mopsuestiai u Turskoj, Khirbet Wadi Hamamu u Izraelu i Dura Europosu u Siriji”, rekla je Jodi Magness, direktorica istraživanja i profesorica na Univerzitetu North Carolina.

Istraživači su pronašli prvi mozaik 2012. godine i od tada vrše iskopavanja. Otkriveni su i prvi nebiblijski mozaici na kojima se između ostalog prikazuje sastanak između Aleksandra Velikog i jevrejskog rabina.

Izvor: klix.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti