BUGARSKA: Poljoprivrednik orući njivu slučajno otkrio antičku rimsku grobnicu staru 1.700 godina

Bugarski poljoprivrednik je orao polje kada je njegov traktor udario u stijenu. Seljak je stao da vidi šta je u pitanju, a onda je ispod kamena otkrio ljudske kosti.

Hitno je pozvao policiju, a oni su ubrzo pozvali i arheologa – utvrđeno je da je riječ o starorimskoj grobnici staroj 1.700 godina.

Istraga je pokazala da se pored njega nalazi još jedan, manji grob s pravim arheološkim blagom, piše Miami Herald.

Kod sela Nova Vrbovka otkriveni su bogati pogrebni darovi: zlatne naušnice, novčići, ogrlica od staklenih perli, rijedak medaljon s likom cara Karakale, svjetiljka, vinska amfora …

Ovo blago otkriveno je u dva groba od opeke, najvjerovatnije porodičnoj grobnici iz prve polovine 3. vijeka. U njima je najprije pokopano dijete u dobi od jedne ili dvije godine, a potom i dvije odrasle osobe – žena u dobi od 45 do 49 godina i muškarac u dobi od 50 do 60 godina.

“Vjeruje se da su bili bogati zemljoposjednici čija je imovina bila dio administrativnog područja antičkog grada Nikopolja”, naveo je Regionalni istorijski muzej Veliko Trnovo na svojoj Facebook stranici.

Arheolog Nedko Elenski ubrzo je utvrdio da je riječ o starorimskom grobu, a on i njegovi kolege Kalin Chakarov i Mihaela Tomanova nakon mjesec dana kopanja otkrili su još jednu, manju grobnicu.

Grobnice su izrađene od cigle, kamenja i žbuke, a zatim prekrivene slojem porculana.

Antropološke analize, koje je provela dr. Nadežda Atanosova, pokazale su da se vjerovatno radi o grobnici doseljenika iz Male Azije, koja je nastala u prvoj polovini 3. vijeka.

Uz noge pokopane žene pronađene su raspadnute kožne cipele, a na prsima muškarca pronađen je srebrni denar s likom cara Septimija Severa (193.-211.), utemeljitelja dinastije Severa. U istoj je grobnici pronađen i bronzani novčić s likom budućeg cara Aleksandra Severa (222.-235.).

Jedno od najzanimljivijih otkrića u dječjem grobu je bronzani medaljon s likom cara Karakale (211.-217.). S druge strane medaljona je scena susreta cara s Asklepijem, starogrčkim bogom zdravlja.

Izvor: hr.sott.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti