Koje namirnice smijemo podgrijavati, a koje ne

Podgrijavanje hrane omiljen je “sport”, jer se tokom prethodnih obroka često sakupi višaka koje je “šteta baciti”, pa se slaže nekakav miš-maš svega i svačega …

E, tu može lako nastati problem jer neku hranu jednostavno ne smijemo podgrijavati zbog mogućnosti da postane štetna za zdravlje, dok drugu možemo bez ikakvog rizika.

Hrana koju smijemo podgrijavati

Lista je zapravo prilično oskudna – to su cjelovite žitarice koje najmanje mijenjaju svoj sastav i nutritivnu vrijednost: amarant, ječam, proso, riža i zob.

Supu možemo podgrijati na način da izvadimo meso i povrće i ugrijemo samo tekućinu, pa zatim vratimo namirnice unutra i one se zagriju u toploj “kupki” – na taj način neće se stvarati štetne stvari u namirnicama.

food11

Hrana koju ne smijemo podgrijavati

Gljive – lako se mijenjaju zbog svojih proteina i postaju štetne, preporučljivo ih je samo blago zagrijati do 70 stepeni.

Krompir – takođe spada u toksičnu grupu namirnica koje nakon zagrijavanja gube svoja nutritivna svojstva, a najnovija istraživanja pokazala su kako je krompir najzdraviji kuhan, ali ohlađen. Naime kada se ohladi u krompiru dolazi do povećanja udjela otpornog škroba koji ima probiotsko djelovanje.

Meso postaje nepoznato tijelu zagrijavanjem jer se mijenja sastav proteina. Kada se proteini dugo zagrijavaju na visokim temperaturama mijenja se njihova struktura i tako promijenjena postaje nepoznata našem organizmu, neprobavljiva pa samim time i toksična.

Špinat, cikla, celer i repa – sadrže nitrate koji pod djelovanjem mikroorganizama i zagrijavanjem prelaze u spojeve nitrite, a oni dalje u nitrozamine koji su jako štetni i kancerogeni. Špinat je najrizičniji u ovoj grupi i uvijek ga konzumirajte u strogo svježem obliku.

Visokorizične namirnice –  mes0 peradi, kuhane i dimljene ribe (losos, skuša, bakalar), sirove ili blago termički obrađene školjke, mliječni proizvodi i jela napravljena s mlijekom, sirom i jajima.gube svoja nutritivna svojstva.

Izvor: metro-portal.rtl.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti