Nova zubna pasta će stomatologe ostaviti bez posla!

Revolucionarni izum sa područja proizvoda za ličnu higijenu kreirao je japanski naučnik Kazuo Yamagashi.

Sa pronalaskom ove paste za zube, možete brzo i bezbolno popunite rupe i pukotine u zubima, kao i da vratite caklinu zuba bez pomoći stomatologa, prema britanski list The Daily Telegraph.

Sastav proizvoda je sličan caklini zuba, a može se nanijeti izravno na pukotinu odnosno u zub. Materijal je dobijen na osnovu eksperimenata s hydroxyl apatiteom – glavnom komponentom zuba.

Prvo, supstanca sadržana u kiselini rastvara blago ispucale površine cakline. Tri minuta kasnije pasta se kristalizira, avještački materijal se čvrsto ugrađuje u strukturu prirodne cakline. Osim ovoga, ovaj sastojeak  je i dobar antibakterijski agens.

pasta

“Pokazali smo da naš sintetički materijal može rekonstruisati caklinu zuba bez prethodnog bušenja,” rekao je Kazue Yamagishi, sa Stomatološkog instituta u Tokiju. Drugim riječima, ova terapija je kraj tradicionalne “stomatologije bušenja i plombiranja”.

Testovi koje su sproveli japanski stomatolozi pokazuju da se zub izliječen uz pomoć ovog pronalaska ne razlikuje od zdravog.

Razlika nije vidljiva čak ni pod mikroskopom.

Regeneracija cakline ovom terapijom, a ne bušenje nezdravih zuba dio je ulzimativnog pristupa pacijentima koji bi svaki stomatolog u svijetu trebao koristiti.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti