Evo šta vas čeka kada konačno odlučite da prestanete pušiti

Ako ste prestali da pušite, evo koliko će vam još cigarete nedostajati

smokes2

Ako vam je ostavljanje cigareta bilo među novogodišnjim odlukama, čestitamo. Ali, ako ste bili strastveni pušač, a uspješno “brojite” svaki dan svog “novog” života, vjerovatno vam nije lako.

Koliko ćete se još mučiti prije nego što osjetite olakšanje i kada će potreba za nikotinom zauvijek da nestane, zavisi od vaše prirode. Najčešći simptomi apstinencijalne krize su nervoza, iritabilnost, manjak energije, loša koncentracija, pojačana potreba za hranom.

Ali, sam nikotin nestaje iz tijela nakon 72 sata od posljednje popušene cigarete, a najgora kriza trajaće još naredna dva ili tri dana. Poslije toga, biće vam mnogo lakše, a u najvećem broju slučajeva simptomi odvikavanja nestaće nakon mjesec dana.

Ako se bojite da ćete se ugojiti, samo da znate da to nije isključeno, ali kao i uvijek, to će se dogoditi samo ako budete jeli više nego obično.

Osim toga, u prvim nedjeljama nakon ostavljanja cigareta može se desiti da bivši pušači potrebu za nikotinom brkaju sa osjećajem gladi.

Najbolje što možete da uradite (uz samu činjenicu da ste prestali da pušite) je da redovno vježbate, pijete dovoljno vode i pazite šta jedete. Ako vas uhvati “napad gladi”, orašasti plodovi i voće uvek su bolji izbor nego slatkiši.

Izvor: vedrastrana.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti