Ko je bio ‘čovjek iza željezne maske’: Pigmejac, sluga ili kraljev brat

Do danas nije razjašnjen identitet čovjeka koji je tri decenije proveo u francuskim zatvorima sakriven iza maske

U Bastilji je postojao, ako je vjerovati Voltaireu i Dumasu, čovjek čije je lice bilo zaklonjeno željeznom maskom. Ko je on, i kakav je zločin počinio da je zaslužio tako grubu kaznu, još nije sigurno. Voltaire je pisao kako je riječ o nezakonitom bratu Luja XIV, dok je Alexandre Dumas tvrdio kako je riječ o bratu blizancu koji je bio pravi kralj Francuske jer je rođen nekoliko minuta prije Luja.

Tom se premisom vodi i film “Man in the Iron Mask” iz 1998. godine s Leonardom DiCaprijom u glavnoj ulozi. Zatočenik s maskom bio je zatvoren u Bastilji i nekim drugim zatvorima po Francuskoj nekoliko decenija, sve do njegove smrti 1703. godine, a neki pisci i istoričari kažu da je priča o željeznoj masci pretjerana te da je on na licu nosio masku od crnog baršuna.

Brojne teorije i oni koji pokušavau riješiti misteriju čovjeka u željeznoj masci tvrde kako je zapravo u pitanju bio francuski general, italijanski diplomat, pisac i glumac Molière, ili pak sluga imena Eustache Dauger. Protivnici Lujevog režima, kojih je bilo mnogo, zabavljali su se teorijama. Neki su čak širili glasine kako je riječ o ljubavniku njegove supruge, ili pak pripadniku naroda Pigmeja s kojim je kraljica zatrudnila.

Paul Sonnino, profesor istorije iz Kalifornije, tvrdi kako je upravo Eustache Dauger tajanstveni čovjek sa željeznom maskom.

– Godine 1669. markiz de Louvois poslao je pismo upravitelju zatvora Pignerol kako bi ga obavijestio da stiže zatvorenik imena Eustache Dauger – kaže istoričar s kojim se mnoge njegove kolege slažu. Upravitelj imena Benigne de Saint Mars bio je nekadašnji mušketir, a tokom godina je nesretnog zatvorenika vodio gdjegod je i sam išao. Iz Pignerola (današnja Italija) otišli su u zatvor na malenom ostrvcu u Mediteranu, a na kraju i u Bastilju, kada je bivši mušketir postao upravitelj tog zatvora.

– Kada god bi se putovalo niko nije imao prilike vidjeti lice, čuti glas ili čuti ime zatvorenika, to je bilo strogo zabranjeno – kaže jedno svjedočanstvo.

– Ozbiljni istoričari davno su odbacili tezu koju su popularizovali Voltaire i Dumas da je riječ o bratu blizancu tadašnjeg kralja. Manje više se slažu da je riječ o Eustache Daugeru koji je samo ponekada nosio masku, i to ne željeznu već od crnog baršuna. On je bio nečiji sluga, ali čiji i šta je napravio da zasluži takvu kaznu još nije jasno – pojašnjava Sonnino koji u svojoj knjizi “The Search for the Man in the Iron Mask: A Historical Detective Story” piše da je Dauger radio za tadašnjeg kardinala Mazarina, opasnog čovjeka koji je akumulirao veliko bogatstvo.

– Mislim da je Dauger smatrao daje Mazarin ukrao dio novca, ko zna kome je to rekao. Kada su ga uhapsili vjerovatno mu je rečeno da ako iko sazna njegov identitet da će umrijeti – kaže o legendi Sonnino.

Servirala mu se, zapisali su još tada svjedoci, najbolja hrana, a on je znao svirati gitaru, što upućuje na to da je bio obrazovan čovjek. No, nakon njegove smrti pokopan je u neoznačen grob, njegova je odjeća spaljena u zoru, a čak su i zidovi njegove ćelije izribani i prefarbani.

Izvor: express.24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti