Kako su Tito i Jovanka slavili Novu godinu: On glumio Djeda Mraza, a ona SIJALA OD SREĆE (FOTO & VIDEO)

U nekadašnjoj Jugoslaviji Nova godina je proglašena državnim praznikom 1955. godine.

Umjesto Djeda Mraza centralna ‘maskota’ trebala je biti djevojka u narodnoj nošnji, simbol nove budućnosti. No razvojem potrošačkog društva i konzumerizma Djeda Mraz postao je zvijezda dočeka, a veća zvijezda od njega bio je samo Josip Broz Tito koji je Novu godinu najčešće provodio u Beogradu, u Rezidenciji u Užičkoj 15, u društvu supruge Jovanke i najbližih političkih saradnika.

Svakog prvog dana nove godine, 1. januara, na radiju je prenošena poruka kojom je svim građanima čestitao Novu godinu.

Tito je dočeke provodio najčešće u Srbiji (pored Beograda, jednom u Novom Sadu i jednom u Karađorđevu), ali i u Sloveniji i Hrvatskoj, gdje je inače najviše boravio. Tako je 1961. godinu dočekao u Sarajevu, a 1973. u Miločeru.

Omiljeno mjesto za slavlje bili su Brioni gdje je dočekao čak sedam Novih godina. Najčešće su svečane večere bile organizirane u Beloj vili ili hotelu Istra, a 1979. godine u hotelu Neptun.

Tokom dočeka često su znali iznenaditi građane i posjetiti i neke od organizovanih dočeka na ulicama grada, kao što je npr. bilo u Sarajevu 1961. godine. Glavna mjesta proslave u tim prilikama bile su zgrade izvršnih veća republika, a obavezno bi se posjećivali domovi armije, nekada i radni kolektivi.

Tita su zabavljali istaknuti dramski i muzički, te estradni umjetnici. Često ga je nasmijavala Nela Eržišnik, svirao mu orkestar Garde JNA, pjevala Tereza Kesovija, Arsen Dedić, Miro Ungar i mnogi drugi.

Protokol je u tim slučajevima bio jako pomno organizovan, detaljno je isplanirana lista gostiju, raspored sjedenja, nastupa i jelovnik. Proslave su bile svečane što se može vidjeti i po odabiru toaleta, no i zabavne, što pokazuju zanimljivi rekviziti poput kartonskih šešira i kapa, pa i kaubojskih šešira, meksičkih šešira, koje je Tito volio nositi.

Izvor: novi.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti