Najgori papa u istoriji: Imao je najveći bordel na svijetu

Papa Ivan XII smatra se najgorim papom u istoriji. Pontifikat je preuzeo nelegitimno, tako što je njegov moćni otac vojvoda Alberik II od Spoleta tražio od sveštenstva da ga se imenuje potpuno nezakonito za papu, čime je prekršeno pravilo da se o novom papi ne raspravlja prije nego što prethodni papa umre. Uprkos kršenju odredbe sveštenstvo se nagodilo s papom.

Papa je pontifikat preuzeo mlad, smatra se da je to bilo u njegovoj 18-oj godini. Kako je ujedno postao posredstvom oca, i princ Rima imao je u svojim rukama i sakralnu, i svjetovnu vlast. Sve se to zbivalo sredinom 10. vijeka.

Politika uspostave saveza

Ivan XII želio je vratiti papinskoj državi teritorije koje su joj oduzele italijanske vojvode, pa je ratovao s namjerom da ih vrati, što mu nije uspjelo. No, vrlo brzo se i sama papinska država našla pod napadima  zbog čega je on tražio zaštitu njemačkog kralja, a u zamjenu za zaštitu papa je predložio da Otona I. okruni za cara Svetog Rimskog Carstva. Tom prilikom je okrunjena i Otonova žena  Adelaida, 962. godine. Pape su nakon ovoga nastavile kruniti njemačke careve do 1530. godine. Savez Ivana XII s Otonom nije dugo potrajao jer je ovaj imao svoje interese koji nisu išli papi u prilog. Oton I je želio papu podložiti svojoj svjetovnoj vlasti. Zbog toga je brzo došlo do sukoba. Oton je krajem 963. sazvao vijeće u crkvi Svetog Petra u Rimu koje je vrlo brzo svrgnulo papu Ivana XII s papinskog mjesta, a na to mjesto je postavljen papa Lav. Međutim, praktični papa se snašao i što bi se reklo, brzo “doskočio na obje noge” te je na sinodi koju je organizovao nakon odlaska Otona iz Rima opozvao Lava i ponovo sebe uz pomoć pristaša imenovao na staro mjesto.

Zašto ići u bordel kada možeš imati svoj!

Njegovo je skandalozno ponašanje dokumentovano. On je imenovan na mjesto pape u dobi od samo 18 godina, a na tom je položaju bio do sredine svojih 20-ih godina. Kao vjerski, ali i svjetovni autoritet mogao je raditi šta je htio, tako je ignorisao celibat. Vrlo brzo je pretvorio vatikansku palatu u bordel. Kako mu  je palata bila iznuzetno velika u nju je smjestio bordel. Na taj su način prostorije namijenjene ugošćavanju diplomata i raznih uglednika pretvorene u prostorije s konkubinama, kako papa ne bi bio prisiljen usluge prostitutki tražiti na ulici. Ako se šta pozitivno može reći za njega onda je to da je bio, između ostalog, praktičan. Kako je bio “široke ruke” tako su se s uslugama njegovih konkubina mogli koristiti i prijatelji koji su mu dolazili u posjetu, a nakon posjeta kockarnicama, lovačkim zabavama i gostionicama. Smatra se da je njegov bordel bio najveći ikada zabilježen u istoriji. Njegova smrt se donosi u dvije verzije prema jednoj je ubijen od strane ljubomornog muža koji ga je zatekao u krevetu sa svojom ženom, a prema drugoj a što djeluje uvjerljivije umro je od moždanog udara koji ga je pogodi dok je sa tuđom ženom bio u postelji.

Papa Ivan XII je volio skrenuti s puta bordela i zaći u neku vrstu “krivolova” pa je tako vrebao u crkvi Sv. Petra žene koje bi se došle moliti, a koje bi silovao ako su mu se svidjele. Kada su ga pitali zašto je takve stvari činio, jednostavno bi se opravdao rekavši: “… sam Bog zna zašto sam to učinio”. Prije smrti nije riješio svoje pomućene odnose s Otonom iako je kažu to imao na pameti samo ga je u tome spriječila iznenadna smrt.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti