Kako se sami možete zaštititi od internetskih prevara

Sigurnost na internetu jedan je od osnovnih preduslova za korištenje online bankarstva te stoga banke primjenjuju najmodernije i višeslojne sisteme zaštite. No, uz tehnološke sigurnosne mjere izuzetno je važno da svaki korisnik pripazi na vlastitu sigurnost, a informisanje o postojećim oblicima prevare i načinima kako ih izbjeći smatra se jednim od najboljih načina zaštite.

Preporuke za zaštitu od internetskih prevara

1. Ne slijedite veze (linkove) u sumnjivim porukama e-pošte

Internetskom bankarstvu pristupajte direktno putem web stranice banke, nikada putem linkova iz elektronske pošte ili drugih web stranica jer vrlo vjerovatno nisu pouzdane. Posjećujte poznata web odredišta upisujući URL direktno u pretraživač.

2. Prijavite neočekivano ponašanje ili nestandardni izgled

Ako na home page-u online bankarskih usluga primijetite neobičan izgled, gramatički neispravan tekst ili čudne znakove (umjesto dijakritičkih znakova), prekinite rad i obratite se službi za pomoć korisnicima.

3. Ne šaljite privatne podatke u porukama e-pošte

Budite oprezni s porukama e-pošte od firmi i osoba koje traže lične podatke ili njihovo ažuriranje/potvrdu. Nemojte zvati brojeve navedene u sumnjivim porukama e-pošte. Isto tako nikada nemojte davati lične podatke putem telefona, ako niste sigurni da je poziv legalan.

Banke redovo kontaktiraju klijente putem e-pošte ili telefonski, no banka vas nikada neće tražiti:podatke za pristup uslugama ili za autorizaciju transakcija,

  • podatke o transakcijskom računu (broj računa, limit, stanje i dr.),
  • PIN za autentifikaciju korisnika kartice i autorizaciju kod platnih transakcija,
  • provođenje platnih transakcija ili unos podataka vezanih za transakcijske račune i platne kartice putem aplikacija koje nisu službene aplikacije Banke,
  • ponovnu autentifikaciju/autorizaciju potrebnu za nastavak korištenja blokiranih usluga.

4. Poslujte samo s firmama koje znate i kojima vjerujete

Poslujte s poznatim i provjerenim firmama koje imaju dobru reputaciju. Poslovno web-mjesto (npr. internet prodajna mjesta) mora uvijek imati izjavu o privatnosti koja izričito navodi da lični podaci neće biti otkriveni trećim stranama.

Ne koristite mobilno bankarstvo na uređajima na kojima je modificiranjem sigurnosnih postavki omogućen pristup privilegovanim procesima (tzv. rootani ili jailbreakani uređaji).

5. Provjerite kriptuje li web stranica podatke u prenosu

U Internet pretraživaču provjerite prethodi li unesenoj web adresi prefiks https:// umjesto uobičajenog http:// jer to znači da je sav promet kriptovan. Takođe, dvostruko kliknite na ikonu zaključavanja na traci stanja ili adresnoj traci u pretraživaču kako bi se prikazala digitalna potvrda za web-mjesto. Obratite pažnju je li digitalna potvrda izdana od strane globalno priznatog certifikatora. Naziv koji na digitalnoj potvrdi slijedi iza Izdano za trebao bi odgovarati nazivu web-mjesta na kojem mislite da se nalazite. Ako sumnjate da web-mjesto nije ono koje bi trebalo biti, odmah napustite to web-mjesto, prijavite ga i nemojte pratiti upute koje se nalaze na njemu.

6. Zaštitite svoj računar

Važno je koristiti lični firewall te redovno ažurirati operativni sistem i programe koje koristite na računaru. Takođe, koristite i redovno ažurirajte software za zaštitu od malicioznog koda.

7. Nadgledajte svoje transakcije

Pregledajte potvrde narudžbi i izvještaje za kartice i bankarske račune čim ih primite kako biste provjerili da se naplaćuju samo transakcije koje ste proveli. Uočite li nepravilnosti na računima, prijavite ih na broj telefona koji se nalazi na izvještaju.

8. Korištenje kreditnih kartica za transakcije putem Internet prodajnih mjesta

Na većini online mjesta vaša lična odgovornost je ograničena u slučaju krađe podataka o kreditnoj kartici. Suprotno tome, ako koristite debitnu karticu bankarskog računa ili klasičnu debitnu karticu, lična odgovornost se u pravilu proteže na čitav iznos vašeg bankarskog računa. Preporuka je na Internet prodajnim mjestima koristiti kreditnu karticu s malim kreditnim limitom jer to ograničava količinu novca koja može biti ukradena.

Izvor: net.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti