Kako organizovati vjenčanje iz snova i istovremeno uštediti?

Mladenci su često preopterećeni zahtjevnom organizacijom i udarom na džep, koji kod većine baš i nije dubok. No postoje načini kako uštediti, a da to i dalje bude vjenčanje iz snova …

wed1

1. Zašto vjenčanje mora biti u subotu?

Izaberite datum za koji znate da će pasti na produženi vikend i organizujte vjenčanje u petak ili nedjelju. Ako je u pitanju slobodni petak, osjećat ćete se kao da je subota, a uzvanici će imati jedan dodatni dan za odmor. Ako je slobodan ponedjeljak, organizujte vjenčanje u nedjelju. Ali, zašto? Većina prostora koji se iznajmljuju za vjenčanja nemaju iste cijene za subotu i ostale dane. Često se zna dogoditi da iznajmljivanje prostora za petak ili nedjelju košta i do 20% manje.

2. Zaruke mogu trajati i par godina

Ako nemate baš novca na bacanje, a želite da vjenčanje bude kao iz snova, tačno određeni prostor ili super-popularni bend, onda je najbolje produžiti zaruke. Bendovi, fotografi i DJ-i mogu biti bukirani više od godinu dana unaprijed, pa je dobro i njih kontaktirati što ranije.

Tih godinu, dvije koje zaručnici imaju do vjenčanja je dobro vrijeme za iskušati torte, hranu raznih cateringa, poslušati nove DJ-e ili bendove, pogledati trendove haljina i odjela i dogovoriti sastanke i probe. Takođe, duge zaruke su dobre kako bi se i uzvanici pripremili na vjenčanje – što prije pošaljete pozivnice, veći broj uzvanika će se odazvati (ipak, imaju vremena za skupiti za poklon i vrlo vjerovatno nemaju još drugih poziva).

wed2

3. Zašto vjenčanje mora biti u hotelu ili restoranu?

Seoska gazdinstva, planinski restorani i mali hoteli čestu su značajno jeftiniji od klasičnih hotela i sala za vjenčanja.

Nije loša ideja i nazvati udruženja koja imaju svoje prostore i pitati za iznajmljivanje od njih. Ako imate ljetno vjenčanje, razmislite i o iznajmljivanju šatora.

4. Vjenčanica

Nekad je bilo jeftinije iznajmiti vjenčanicu, nego kupiti, ali danas su cijene podjednake. Razmislite o opciji šivanja. Materijali se mogu nabaviti po puno nižim cijenama. Obiđite više dućana jer razlika u cijeni istog materijala može biti znatno drugačija.

wed3

5. Ne treba pretjerivati s ukrašavanjem …

Ako je sam prostor lijep, nema potrebe pretjerano ga ukrašavati. Razmislite treba li vam zaista rasvjeta, navlake za stolice i kakvo i koliko cvijeća će biti dovoljno. Manje je više. Istražite na internetu kako sve možete ukrasiti prostor. naći ćete puno ideja za koje nije potrebno puno novca.

Aranžmani od suhog cvijeća, svijeće ukrašene raznobojnim mašnama ili nešto treće je moguće napraviti i kod kuće. Pozovite prijatelje na radni roštilj i pripremite sve zajedno. Dobro ćete se zabaviti i uštediti na ukrasima. A uključivanjem prijatelja u organizaciju vjenčanja će vas rasteretiti i njima dati razloga da se dodatno vesele vašem velikom danu.

6. Fotografije i/ili video ne moraju raditi profesionlaci

Svaki mobitel ima fotoaparat, a uz današnje aplikacije sami možete osmisliti i isprintati genijalne pozivnice i/ili zahvalnice. Osim toga, možete zamoliti prijatelje i rodbinu da vas oni fotografišu i tako puno uštediti.

wed4

Nakon vjenčanja skupite sve fotografije putem jednog od online servisa za dijeljenje i pohranjivanje podataka, i izaberite najbolje fotografije koje ćete razviti i sami napraviti vjenčani album. Sam album možete naručiti putem interneta po vrlo niskim cijenama ili ga napraviti sami.

Izvor: 24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti