Rashladite se bez klime

Vrućine i to one prave, ljetne, su tu, pa evo šta možete napraviti da se rashladite

doggies

Kako se rashladiti tokom vrućina a niste te sreće da se možete osvježiti u moru ili rijeci? Prilično jednostavo, zapravo …

Pročitajte savjete kako se rashladiti:

Izbjegavajte začinjenu i tešku hranu te kofeinske napitke i gazirane sokove. Pijte vodu i čajeve sobne temperature (ili čak tople). Nemojte piti jako hladnu vodu iz hladnjaka. Takođe izbjegavajte alkohol.

Jedite većinom povrće i voće, a kuhanje svedite na minimum iz jednostavnog razloga što zagrijava prostorije u kojima boravite. Jedite više manjih obroka kroz dan.

Nemojte se bespotrebno naprezati – ostavite kućne poslove za neki drugi dan. u vrijeme najveće vrućine odmarajte i dopustite tijelu da diše.

Pametno s prozorima i kućanskim aparatima – ovo je najefikasnija metoda spuštanja temperature u stanu, ukoliko nemate klimu i ventilatore.

Prije spavanja otvorite širom prozore neka uđe svjež vazduh, a ujutro ih zatvorite prije no što sunce postane jako. Takođe, spustite roletne ili žaluzine i navucite zastore. Ukoliko imate svilene plahte, stavite ih na krevet, one će vas hladiti. Ako ih nemate, poslužit će i pamuk. Nosite svijetlu odjeću od prirodnih, laganih materijala, šireg kroja.

Vodite računa o tome šta jedete kada je jako vruće, šta odijevate i kada otvarate prozore u svome stanu ili kući.

Izvor: metro-portal.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti