Kako je jedan Englez odlučio da spasi Yuga (FOTO)

Phil Dust, profesor Ipstonesa u Engleskoj ima plan kako da spasi reputaciju ‘ozloglašenog’ vozila iz nekadašnje komunističke ere.

Yugo je postao ‘ozloglašen’ tokom 1980-ih. Izgrađen u socijalističkoj Jugoslaviji, bio je najjeftiniji auto koji se mogao kupiti u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ljudi ove automobile nisu čuvali, jer su na njih gledali kao na jednokratne stvari. Auto je  došao na loš glas kada je jedna dama sletela sa čuvenog mosta u Michigenu, tvrdeći da je automobil bio toliko lagan da ga je vjetar oduvao, što naravno nije bilo tačno.

Nakon izbijanja rata u Jugoslaviji godine ovaj automobil je počeo da nestaje u Americi i Ujedinjenom Kraljevstvu. Uvoznici su rastavljali nove automobile radi dijelova, kako bi ispunili garancije za već prodate automobile. Ipak, Yugo je nastavio da se proizvodi u Srbiji sve do 2008. godine. Pored Yugića, Phil ima i nekoliko Zastava, a na ovu žutu je posebno ponosan.

“Moja opsjednutost počela je kada sam preko eBay-a tražio auto za svog sina. Kupio sam Yuga, a sada ih imam četiri. Osnovao sam Klub vlasnika Zastave i Yuga 2010. godine i otkrili smo da postoji samo 25 ovih automobila u voznom stanju u Velikoj Britaniji.

Posljednji kupljeni auto je žuti Yugo 311 kojeg je vlasnica 28 godina držala u garaži. Kupio sam ga za 150 britanskih funti, očistio ga, servisirao i zamijenio kočnice. Sjeo sam u kola i provozao ih prvi put nakon 28 godina. Ako uporedite sve automobile iz tadašnjeg Istočnog bloka (pao si na istoriji Phil! o.a.), vidjećete da je Yugo uvijek smatran najboljim.”, rekao je Phil.

“Krilatica našeg kluba je: Neko mora da čuva automobile ili će jednog dana nestati zauvijek.”

Izvor: nationalgeographic.rs/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti