Kako bi Jugoslavija izgledala ako bi se danas obnovila: Stanovništvo, prosječna plata a na ovom polju – prava sila!

Neki se danas s nostalgijom sjećaju Jugoslavije, smatraju kako se tada živjelo bezbrižnije i sigurnije, a drugi smatraju da je Jugoslavija bila vještačka tvorevina koja je decenijama na silu pokušavala na okupu i u zajedništvu da održi nespojive narode.

Austrijski magazin “Kosmo” bavio se analizom kako bi Jugoslavija izgledala kada bi se njeni narodi ponovo ujedinili. Sudeći po njihovoj analizi, to i ne bi bilo tako loše. Najviše bi bilo Srba, potom Hrvata i Albanaca.

Prosječna godišnja plata bila bi 16.291 euro, odnosno nešto više više od 1.300 eura mjesečno.

Bruto nacionalni proizvod iznosio bi 191.045.000.000 dolara, što bi Jugoslaviju pozicioniralo na 53. mjesto na svijetu kada je u pitanju ekonomija.

“Sile Zapada zagovarale su raspad iz ličnog interesa”

Kosmo citira američkog politologa Phila Buttlera koji je uvjeren kako bi Jugoslavija kao država imala veću ulogu za pregovaračkim stolom u EU i svijetu nego danas. Bila bi jedna od središnjih država Evrope zbog koje bi ovoliki uticaj EU bio nemoguć, pa Batler smatra kako su sile Zapada namjerno promovisale ideju raspada kako bi ojačale lične interese.

Da se sportisti ponovo takmiče pod jugoslovenskom zastavom, zemlja bi, tvrdi časopis, bila među top 5 najvećih sportskih sila na svijetu. Dominirala bi fudbalom, košarkom, vaterpolom i rukometom.

Izvor: blic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti