Rusi na Arktiku otkrili tajnu nacističku bazu (FOTO & VIDEO)

Tek će se doznati njena kompletna namjena, ali ova nacistička baza na Arkitku krila je desetljećima na stotine drevnih artefakata.

Ruski naučnici otkrili su na Arktiku tajnu nacističku bazu nazvanu ‘Schatzgraber’, odnosno ‘Lovac na blago’ izgrađenu 1942. godine, samo godinu dana nakon što je Hitler izvršio invaziju na Rusiju.

Garnizon koji je boravio u Schatzgraberu tokom 2. svjetskog rata evakuisan je nacističkom podmornicom nakon što su se otrovali konzumirajući zaraženo meso polarnog medvjeda.

Još se ne zna tačna svrha ove tajne arktičke baze, ali vjeruje se da je korištena za istraživanje i pronalazak drevnih artefakata kojih su u bazi ruski naučnici pronašli više od 500.

Baza se nalazi u samom Arktičkom krugu te je očito bila od velike važnosti zbog meteoroloških instrumenata na njoj budući da su meteorološke prognoze bile vrlo bitne za planiranje vojnih operacija.

Ostrvo na kojem se ona nalazi bilo je vrlo bitno i tokom Hladnog rata kad su se SAD i Sovjetski Savez nadmetali za kontrolu nad Arktikom.

Izvor: net.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti