MEDICINSKI KANIBALIZAM: Evropska monarhija je jela ljudsko meso i pila krv!

Nova knjiga o medicinskom kanibalizmu otkriva da je monarhija u Britaniji ponekad koristila dijelove ljudskog tijela, uglavnom u svrhe ‘izlječenja’

Autor dodaje da ovo nisu upražnjavali samo ljudi plemićkog porijekla, nego da se taj običaj sprovodio duž cijele Evrope.

Iako su osuđivali varvarske kanibale iz Novog svijeta, Britanci su koristili, pili ili nosili ljudsko meso, mast, krv, kosti, mozak i kožu.

Dijelove su uglavnom uzimali sa mrtvih vojnika, a neke su čak koristili kao lijek protiv krvarenja iz nosa, kaže dr Richard Sag sa Durham univerziteta.

“Ljudsko tijelo je bilo široko korišteno kao terapeutsko sredstvo, a dijelovi koji su se najčešće koristili bili su meso, kosti i krv”, rekao je dr Sag.

“Kralj James je odbijao da se liječi pomoću leševa, ali su Charles I, Charles II, Francis I, hirurg Elizabethe I, kraljica Mary i mnogi drugi rado pribjegavali ovoj vrsti liječenja.”

“Istorija medicinskog kanibalizma otvara mnoga važna društvena pitanja”, kaže dr Sag.

“Medicinski kanibalizam je vrlo značajan za evropsku nauku – o tome treba pisati, razmjenjivati podatke i teoretisati.”

“Dok se medicinski kanibalizam smatrao srednjovekovnom terapijom, otkriveno je da ta vrsta liječenja korištena za vrijeme socijalnih i naučnih revolucija u pred-modernoj Britaniji.”

“Na vrhuncu medicinskog kanibalizma tijela i kosti su rutinski skidane sa leševa iz egipatskih i evropskih grobnica. I ne samo to, u 18. vijeku ljudske lobanje su bile najveći uvozni proizvod iz Irske u Britaniju.”

“Teško je reći da li je to gore od sadašnje situacije na crnom tržištu trgovine ljudskim organima.”

Knjiga daje brojne živopisne, često uznemirujuće primjere prakse medicinskog kanibalizma koji se koristio u Njemačkoj i Skandinaviji, po laboratorijama Italije, Francuske i Britanije, bojnim poljima Holandije i Irske i na američkim plemenskim okupljanjima gdje su jeli ljude.

“U kontinentalnoj Evropi, gdje su glave odsjecane kriminalcima, njihova krv je bila lijek za mnoge epileptičare.”

“Povremeno, pacijenti su prečicom dolazili do ‘lijeka’. Na jednoj egzeguciji početkom 16. vijeka u Njemačkoj, skitnica je zgrabio obezglavljeno tijelo prije nego što je palo i počeo da pije krv.”

“Ovaj tečni lijek korišten je za liječenje epilepsije, bolova u glavi ali i kao spas u posljednji čas kada je neko na samrti,” rekao je dr Sag.

Knjiga pod nazivom “Mumije, kanibali i vampiri” sadrži davno zaboravljenu istoriju o evropskoj medicini koja je u svrhu izlječenja koristila ljudska tijela. To je trajalo od renesanse do viktorijanskog doba.

Izvor: b92.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti