KADA VAS POLICIJA ZAUSTAVI, NA OVO IMATE PRAVO: Sve ono što niste znali, a SMIJETE DA ZAHTJEVATE!

Kada vas policajac zaustavi na ulici i postavi  vam pitanja svakako kao prvo imate pravo – da šutite. To znači da će biti sasvim u redu ako odbijete da im odgovarate na pitanja za koja mislite da nije potrebno da znaju i imate pravo da tražite da sačekate advokata (u slučaju privođenja). Ipak, dužni ste da im odgovorite na pitanja koja se tiču ličnih podataka – identiteta i adrese, te  da im date dokumenta na uvid.

police

Ako ste turista u posjeti stranoj zemlji, uvijek kod sebe treba da imate kopiju pasoša ili originalni dokument, kopiju platne kartice i vizit kartu hotela u kojem ste odsjeli. Kako bilo odnosite se prema predstavnicima zakona sa poštovanjem, čak i  kada se  prema vama postave prijateljski. Zapamtite da  ako vam je policija prišla ili zatražila dokumenta ne znači da ste za nešto osumnjičeni.

Ako se desi da vas policajac na bilo koji način maltretira odmah zapišite njegovo ime, broj tablice službenog automobila, značke – što je on dužan da otkrije ako ga pitate. Pokušajte da nađete svjedoke, njihova imena i brojeve telefona. Ukoliko ste povrijeđeni, odmah idite kod ljekara, fotografišite svoje povrede i kopirajte ljekarske nalaze. Pozovite advokata koji će vam pružiti pomoć da podignete prijavu protiv policajca.

Ako vam policajac zatraži novac – iako je to kod nas obrnut slučaj jer ljudi koji su počinili prekršaj nude policiji mito da ne bi bili kažnjeni, potpuno je nedopustivo da jedan predstavnik zakona to od vas traži. Ako planirate da ga tužite, bilo bi najbolje da imate pouzdane svjedoke i dokaze.

Izvor: dobardan.info

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti