Jednostavni savjeti za održavanje kilaže

Najmanji rizik od gojaznosti zabilježen je kod osoba koje su konzumirale obrok pripremljen kod kuće i pritom nisu gledale televizor ili video

weightt

Obrok pripremljen kod kuće i konzumiran u krugu porodice, a da pritom niko od prisutnih ne gleda televizor ili video, dobar je početak borbe protiv gojaznosti, pokazalo je nedavno provedeno američko istraživanje.

Rezultati istraživanja naučnika sa Univerziteta u Ohiju temelje se na odgovorima 12.842 ispitanika koji su odgovorili da su sedmicu dana prije sudjelovanja u anketi, najmanje jedan obrok jeli u krugu porodice.

Trećina ispitanika studije bila je gojazna, a kod nekih je indeks tjelesne mase bio veći od 30. Pošto su uzeli u obzir i ostale faktore, među kojima onaj o radnom i bračnom statusu, rasnoj pripadnosti, razini obrazovanja i starosnoj dobi, naučnici su ustanovili da je kod ispitanika koji su odgovorili da nikad ne gledaju televizijski program za vrijeme obroka, rizik od gojaznosti bio znatno manji nego kod osoba koje su redovno konzumirale obroke uz televizor.

I kod osoba koje su same pripremale obroke evidentiran je manji rizik od gojaznosti nego kod ostalih. Više od polovine sudionika istraživanja odgovorilo je da gotovo svakodnevno pripremaju obroke, 35 posto ih je kazalo da to čini nekoliko puta sedmično, a 13 posto ih je reklo da vrlo rijetko kuha kod kuće.

Najmanji rizik od gojaznosti zabilježen je kod osoba koje su konzumirale obrok pripremljen kod kuće i pritom nisu gledale televizor ili video.

“Učestalost zajedničkih porodičnih obroka nema nekog većeg značaja na rezultat studije. Puno je važnije šta radimo za vrijeme konzumiranja obroka”, rekla je autorica studije Rachel Tumin, istakavši da je važno ne gledati televiziju za vrijeme obroka jer se to u većini slučajeva svodi na automatizovano “trpanje hrane” u organizam.

Dodala je da čak i ako učestalost porodičnih ručaka nema većeg uticaja na rizik od pretilosti, takvi obroci imaju druge prednosti – utiču na zdravlje s emotivnog i socijalnog stajališta.

Rezultati studije objavljeni su na internetskim stranicama časopisa Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

Izvor: metro-portal.rtl.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti