Borila se s aknama 15 godina, tek sada pronašla lijek

Poput mnogih ljudi, učiteljica Jess Buntrock (33) iz Queenslanda u Australiji vodila je borbu s aknama tokom svojih tinejdžerskih godina. Ali umjesto da se one s godinama povuku, njene su akne postale još gore i problematičnije kad je izašla iz puberteta.

koza1

I dok bi se većina mladih djevojaka povukla i skrivala svoj hormonski problem, Jess je odlučila iskoristiti svoje iskustvo i znanja koja je stekla iskušavajući razne proizvode kako bi pomogla drugima. Kreirala je YouTube kanal posvećen šminkanju i njezi kože.

Danas ima 91.000 vjernih pratitelja i više od 20 miliona pregleda. Učiteljica i YouTuberica sada je otkrila šta joj je zapravo jedino pomoglo da svoje lice vrati u normalu (nakon što je isprobala sve žive proizvode).

“Moje tinejdžerske godine bile su užasne i prolazila sam kroz zaista grozne epizode s kožom, zbog čega sam čak izostajala iz škole. Kad sam odrasla, problem nije nestajao te sam ga prihvatila kao dio svoje sudbine. Šta god sam pokušavala, nije uspjelo, pa je moja svakodnevna rutina podrazumijevala prekrivanje, a ne liječenje akni”, priča Jess.

Tada je pokrenula kanal na YouTubeu i odlučila prenijeti svoja znanja na druge ljude.

“Sramotno je kad ste odrasla žena s očito lošom kožom. Moje su akne bile cistične, curile su i konstantno bile upaljene. Možete vi staviti pudera koliko hoćete, ali tekstura ostaje”, kaže.

YouTube joj je, priznaje, pomogao da vrati samopouzdanje.

“Započela sam s time jer se činilo zabavnim, a s vremenom sam se navukla. Mogu ispričati sve što me tišti i uvijek će se naći neko ko će reći: “I meni se to događa”.

Jess, koja je postala veganka, isprobala je bezbroj tretmana i dijeta tokom godina u nadi da će nešto od toga pomoći, ali ništa nije bilo efikasno. Akne su i dalje bujale.

“Čega se god sjetite, sve sam probala – hormonske pilule, benzoil peroksid, terapiju plavim svjetlom, IPL, mikrodermoabraziju, ulje čajevca, tretman parom, izotretinoin … Što se prehrane tiče, uvijek sam pazila šta jedem. Bila sam tip vegetarijanca koji povremeno jede piletinu i ribu. Izbacila bih i šećer i ulje i soju i mliječne proizvode, ali ni to nije bilo dovoljno. Sad sam veganka već dvije godine i super se osjećam, iako ni to nema efekta na moju kožu”, kaže.

koza2

Simpatična učiteljica dodaje da, ako je išta naučila s godinama, onda je to da ne postoji univerzalni tretman za akne, nešto što će svima pomoći.

“Samo zato što neki YouTuber tvrdi da je baš to njemu pomoglo, ne znači da će pomoći i vama. Morate isprobavati sve dok se ne dogodi promjena. Ali ne radite ono što sam ja radila. Ne čekajte da uđete u tridesete da biste zaključili kako je bilo dosta. Već u dvadesetima morate napraviti rez”, savjetuje.

Jess je napokon vidjela neko poboljšanje nakon što je u septembru prošle godine dala još jednu šansu izotretinoinu, uprkos šokantnim nuspojavama koje je od njega imala kao tinejdžerka.

“Ovoga je puta bilo nevjerovatno. Ne znam je li zbog mojih godina ili vrlo male doze, ali sada je moje tijelo prihvatilo izotretinoin i nije bilo nuspojava. Dobro, možda malo. Moja je koža i dalje suha, oči su mi osjetljive na svjetlost, a kosa mi opada nešto jače nego prije – ali koža mi je napokon čista i to je nevjerovatno.”

Ona sada troši zaista malu dozu izotretinoina (20 mg) i sretna je što joj je nešto napokon pomoglo, ali upozorava ostale neka im ovaj lijek bude posljednja opcija. Inače, izotretinoin je oblik vitamina A, koji smanjuje izlučivanje ulja u koži i pomaže da se ona brže sama regeneriše. Nažalost, lijek ima česte nuspojave koje idu od bolova u zglobovima i suhoće usana i usta do depresije i vrtoglavica.

Izvor: haber.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti