Jednostavan način za produženje života … mljac!

Dug život svima je cilj, makar i podsvjesno, no kako to napraviti na način koji će nam odgovarati? Naučnici tvrde da trebamo povećati unos voća i povrća, što su pokazali rezultati analize 16 velikih istraživanja.

Naime, pokazalo se kako svaki obrok koji obiluje voćem ili povrćem smanjuje rizik smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti za 5 %, što znači da dodatna 4 obroka voća ili povrća dnevno smanjuju stopu smrtnosti za čak 20 % kod osoba iste starosne grupe koje pojedu možda jednu voćku dnevno.

Jednako tako, naučnici su utvrdili kako nema dodatnih koristi jedemo li više od 4-5 obroka dnevno koji su bogati voćem i povrćem, što pokazuje kako je zapravo važno unijeti određenu količinu vitamina i minerala potrebnih za rad organizma i naš imunološki sistem i to se vrlo lako može učiniti hranom, umjesto dodatnom suplementacijom multivitamina i minerala u raznim oblicima.

U slučaju da jedete dovoljnu količinu voća i povrća uz sve obroke u danu, ne treba vam dodatan unos vitamina i minerala – to vas neće učiniti zdravijima, i još uvijek nije sigurno može li suplementacija u potpunosti zamijeniti nutrijente iz voća i povrća.

Prehrana bogata važnim mikronutrijentima, vitaminima i mineralima koje unosimo kroz voće i povrće itekako utiče na konačnu stopu smrtnosti i mogućnost od razvoja bolesti, a uključimo li uz to još i neke dodatne faktore poput redovnog vježbanja dobit ćemo formulu za duži i kvalitetniji život.

Izvor: metro-portal.rtl.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti