Jednostavan način da za nekoliko minuta POBOLJŠATE PAMĆENJE!

Svi bismo mi voljeli da imamo bolje pamćenje, ali mnogi od nas koriste izgovore “Moj mozak može da zapamti samo toliko informacija” ili “Jednostavno, jako loše pamtim imena” da se opravdaju zbog zaboravljanja. Ispostavilo se da ipak nema lošeg pamćenja, samo netreniranog.

Kevin Horsley je jedan od par svjetskih memorijskih šampiona koji su završili Everestove memorijske izazove, koji uključuju pamćenje 10 hiljada cifara.

scratch

Već ste imali ovakvo iskustvo, sretnete nekoga, i on vam kaže kako se zove. Niste čuli ime i nastavili ste dalje. A onda se vratite i kažete “Kako si ono rekao da se zoveš?” baš zato što niste čuli prvi put.

Oko 90 odsto informacija koje dobijamo je vizuelno. Zato se u našem sjećanju pohranjuje više slika nego što je to slučaj sa zvukovima, što otežava prepoznavanje i pamćenje imena kada ih prvi put čujemo.

Prva stvar koju treba da uradite jeste da se koncentrišete i da se fokusirate na tačku zbog koje ćete zapamtiti ime. Zatim imate 20 sekundi da tom imenu date neko značenje kako biste ga zadržali.

Najbolji trik za davanje značenja imenu jeste da ga pretvorite u smiješnu sliku. Što je smješnija slika, to bolje.

Zadržaće se u vašoj memoriji zato što mi generalno ne pamtimo logične stvari.

Kada jednom uspijete da kreativno prikažete nove informacije, spremni ste za slijedeći trik. Horsley to naziva sa nekoliko imena: metodom tijela, metodom automobila i putovanjem.

Trik je da se nove informacije prenose na stara znanja. I ono što zapravo radite ovdje je stvaranje novih sinaptičnih veza u vašem mozgu, što olakšava pamćenje novih informacija, kao i konvertovanje informacija u dugotrajnu memoriju.

Na primjer, pokušajmo da naučimo sve filmove koji su osvojili Oskar za najbolju sliku tokom devedesetih koristeći naše tijelo. Počnimo sa nogama. Dakle, 1990. godine film koji je za tu godinu osvojio Oskar za najbolju sliku bio je “Ples sa vukovima”. Možete slikati sebe kako nosite papuče u obliku vuka dok plešete. 1991. godine, Oskara je dobio “Kad jaganjci utihnu”. Dakle, tvoja koljena drhte od straha i prave puno buke. I kako dalje idete po spisku filmova, pomjerate i tijelo.

Jednom kada shvatite ovo, možete koristiti i druge postavke za čuvanje ne samo spiskova već čitave riznice znanja. Napravite mentalno putovanje kroz vašu sobu ili kuću da biste naučili svih 197 glavnih gradova svijeta, na primjer.

Kao i bilo šta drugo u životu, poboljšanje pamćenja zahtjeva vežbu. Ali što više naučite, više veza možete izgraditi, što olakšava učenje još više. Dakle, mogućnosti su beskrajne.

Uzmimo Horsleya za primjer. Kao dijete, imao je probleme sa disleksijom. Kad je završio srednju školu, čitao je brzinom petogodišnjaka. Međutim, ubrzo nakon škole, zainteresovao se za pamćenje. Danas, on čita jednu knjigu dnevno, tečno govori tri jezika i zaslužio je da ponese titulu “Međunarodni velemajstor pamćenja”.

Izvor: srbijadanas.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti