Gore glavu: Kako da prebolite raskid

Koliko nam je vremena potrebno da prebolimo raskid i kako da sebi olakšamo period tugovanja. Gore glavu.

less

Raskid prebolimo poslije 11 nedelja, pokazala je studija objavljena u Žurnalu pozitivne psihologije, zasnovana na istraživanju u kojem je učestvovalo 155 ispitanika koji su prekinuli vezu tokom prethodnih šest mjeseci.

Pozitivne efekte raskida, 71 odsto ispitanika počelo je da osjeća relativno brzo. Već posle tri mjeseca koja su opisivali kao period bolnih prilagođavanja novonastaloj situaciji, počinjao bi period “oporavka”, tokom kojeg ljudi postaju svjesni dobrih strana činjenice da više nisu u vezi.

Ako ste odjednom ostali sami, poslije mjeseci ili godina koje ste proveli sa nekim, ne očajavajte. Evo šta možete da uradite, da biste sebi olakšali dane i nedjelje nakon raskida.

Nemojte kriviti sebe: Redovno podsjećajte sami sebe da je ta veza završena jer nije bilo dobre komunikacije. Ako ste voljeli osobu s kojom ste bili u vezi, sigurno ste bili spremni da razgovarate o problemima, ali ako je partner odlučio da vas ostavi, umjesto da radi na vašem odnosu, on je na gubitku, ne vi.

Posvetite se nečem novom: Radite nešto što niste radili dok ste bili u vezi. Od banalnosti kakva je odlazak u drugi kafić, umjesto u “vaš”, do kursa jezika koji ste oduvijek željeli da naučite. Nemojte mazohistički nastavljati da radite stvari koje ste radili sa bivšim partnerom. Vrijeme je dakle, da izaberete novi omiljeni restoran, ili – novi omiljeni kolač. Novu rutu za šetnju subotom ujutru. Bilo šta što nema veze sa njim ili njom.

Neka izlaženje postane ponovo zabavno: Period poslije raskida nije vrijeme za novu “ozbiljnu” vezu. Izlazite sa prijateljima, viđajte se sa novim ljudima. Ako vam se neko dopadne, izađite sa njim ili njom, ali ne tako da u toj osobi vidite “spas”. Dajte sebi vremena za opušteno zabavljanje. Sjećate se toga? Bez obaveza, bez ozbiljnih tema? U prvo vrijeme, bar.

Neka bivši ne bude vaša jedina tema: Provodite vrijeme sa porodicom i prijateljima, ali ne zato da biste mogli da iznova i iznova pretresate raskid, već da biste uživali i zabavljali se sa ljudima koji vas vole.

Vježbajte “baš me briga” stav: Čak i ako to još nije sasvim tačno, pokušajte da usvojite takav pristup, lakše će vam biti da se oporavite. Umjesto da se sa sjetom prisjećate lijepih trenutaka, pa da onda ridate jer više niste zajedno, prisjetite se svega što vas je nerviralo. Uskoro ćete shvatiti da vam zapravo bivši ili bivša i ne nedostaje. Uopšte. I život će ponovo postati – dobar. Gore glavu, dakle.

Izvor: mondo.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti