Isticanje ustaških i četničkih simbola kažnjavat će se zatvorom, zabranjuje se pozdrav ‘ZDS‘

Hrvatski sabor trebao bi do kraja maja raspravljati o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona, kojima želi dodati član o zabrani javne upotrebe pozdrava “Za dom spremni”.

Riječ je o inicijativi koju je početkom ove godine pokrenuo predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus koji je organizovao tri sastanka na koje su došli predstavnici većine parlamentarnih stranaka i manjinski zastupnici, a sve kako bi se sankcionisala svaka upotreba ustaških, četničkih i fašističkih simbola.

Jutarnji list piše da se u nacrtu koji su dobili na uvid predlaže dopuna zakona tako da se nakon člana 325. dodaje član 325. a) „Isticanje obilježja nacionalsocijalizma, fašizma, ustaškog i četničkog pokreta ili režima” s tekstom: “Ko u javnom prostoru koristi, javno ističe, nosi na odjeći ili pokazuje u javnosti na drugi način simbole, parole, slogane, zastave, znakove, oznake, slike, imena, nadimke, nazive, pozdrave, pokliče, načine pozdravljanja, geste, odore ili njihove dijelove ili druga obilježja fašističkog, nacionalsocijalističkog, ustaškog i četničkog pokreta ili režima ili njihovih vodećih osoba ili jedinica, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do tri godine”.

Nacrt izmjena i dopuna zakona još predviđa da će se onaj ko kazneno djelo počini putem štampanih ili elektronskih medija ili računarskih ili društvenih mreža kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do četiri godine, a onaj ko “proizvodi, skladišti, distribuira, prodaje, uvozi, izvozi, posjeduje u većim količinama ili čini dostupnim javnosti materijal iz stavka 1. ovog članka, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do pet godina”.

Nacrt predviđa izuzetak i to “kada se obilježja iz stava 1. javno koriste s namjenom da služe građanskom obrazovanju, osudi ili odvraćanju od nedemokratskih pokreta ili režima, promovisanju umjetnosti ili nauke, istraživanju ili podučavanju, izvještavanju o tekućim ili istorijskim događajima, ili sličnim svrhama, to ne predstavlja kazneno djelo iz stavova 1., 2. i 3. ovog člana”, prenosi Hina.

Izvor: dnevnik.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti