Nijemci i Saveznici su za vrijeme Drugog svjetskog rata masovno koristili droge

Dokumentarni film “Secrets of the Dead: World War Speed”, emitovan na američkom kanalu PBS, javnosti je otkrio malo poznatu priču od “trci u farmaceutskom oružju” u Drugom svjetskom ratu.

Njemačka je svoje trupe snabdjevala Pervitinom, ranom verzijom kristal metamfetamina, koga je Wehrmacht koristio tokom marša na Poljsku koju je zauzeo za samo 10 dana. Nijemci, međutim, nisu bili jedini.

Saveznici su svojim trupama davali Benzedrin, amfetamin sličnog dejstva. Istoričarima je poznato da su se njemački vojnici, pod dejstvom metamfetamina žešće i neumornije borili. Novi dokumentarac otkriva kako su saveznici otkrili da su njemačke pobjede bile potpomognute lijekovima, kao i da su iz tog razloga počeli rade na sopstvenom “ratnom dopingu”.

Autori filma tvrde da su vojnici Wehrmachta, u maju 1940. godine, uspjeli da osvoje Poljsku uglavnom zahvaljujući dejstvu Pervitina, psihostimulansa koji izaziva euforiju.

Pervitin je 1938. godine proizvela farmaceutska kompanija “Temmler Werke GmbH”. To je bila rana verzija onoga što je danas poznato pod kolokvijalnim imenom “kristal met”. U početku, Pervitin je davan pilotima Luftvafea, kako bi im spriječio umor i dao dodatnu energiju.

Tokom napada na Poljsku, njemački vojnici su bili u stanju da se bore i da marširaju 10 dana, prosječno 35 kilometara na dan, upravo zbog Pervitina koji su imali u organizmu. Njemačka pobjeda nad britanskim trupama kod Dunkirka uglavnom je bila posljedica uzimanja Pervitina, a do invazije na Sovjetski Savez, krajem juna 1941. godine, stotine hiljada vojnika je uzimalo tu drogu.

Između 1939. i 1945. godine, njemačke trupe su potrošile oko 200 miliona tableta Pervitina.

Naučnici iz Udruženja ljekara Njemačke su dokazali da su nacisti koristili i stimulans baziran na kokainu, koji je davan borcima na prvoj liniji fronta, a koji je prethodno bio testiran na logorašima.

Savezničke snage, koje su se do tada oslanjale samo na kofein, njemačko “tajno oružje” su otkrile kada su Britanci, na jugu Engleske, oborili jedan njemački avion. U avionu su pronašli Pervitin.

Tada su Saveznici odlučili da počnu da snabdjevaju svoje trupe sličnim stimulansom, amfetaminom Benzedrinom. Nadali su se da će taj preparat za inhaliranje poboljšati učinak vojnika, kao i da će biti od pomoći kod sprečavanja posttraumatskog stresa, od koga je patila trećina savezničkih vojnika.

Američke trupe koje su se protiv Wehrmachta borile u Sjevernoj Africi 1942. godine, Benzedrin su dobijale po naređenju vrhovnog komandanta savezničkih snaga generala Dwighta Eisenhowera.

Britanskim snagama u Sjevernoj Africi Benzedrin je davan tokom bitke kod El Alamejna, koja je okončana pobjedom trupa pod komandom generala Bernarda Montgomeryja.

Po okončanju Drugog svjetskog rata, Benzedrin i Pervitin su klasifikovani kao dijetetski preparati i “popravljači” raspoloženja. Koristile su ih i promovisale brojne slavne ličnosti, među kojima i legendarna glumica Marilyn Monroe.

Izvor: kurir.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti