IMPRESIVNO ARHEOLOŠKO OTKRIĆE: Radnici kopali nove linije metroa, pa pronašli na HILJADE GROBNICA! (VIDEO)

Više od 4.600 arheoloških artefakata i 3.500 grobnica nađeno je tokom izgradnje linije metroa u blizini čuvenih kineskih ratnika od terakote, u gradu Sijanu

Radnici koji su kopali nove linije metroa na dva gradilišta, koja se prostiru na 76 hektara, otkrili su veliki broj arheoloških ostataka. Radi se o produžetku linije metroa ka aerodromu u tom gradu, a sada veliki broj arheologa istražuje ta gradilišta, objavio je Biro za kulturno nasljeđe kineske provincije Šensi na društvenoj mreži Veibo.

– Broj ostataka je ogroman i arheološko nalazište na kom se radi je izuzetno veliko – saopšteno je iz tog Biroa.

Na istraživanju trenutno radi više od 1.000 arheologa. Radi se u tri smjene, kako bi se istraživanje što prije završilo zbog proslave lunarne nove godine, odnosno kako bi se izbjeglo odlaganje izgradnje metroa.

Grad Sijan je tokom istorije bio sjedište 13 kineskih dinastija i bio je prijestonica Kine tokom 1.100 godina.

Budući da je taj grad trenutno jedno od glavnih saobraćajnih čvorišta i da se u njemu ubrzano radi na infrastrukturi, učestali su i arheološki nalazi.

Tako je od početka gradnje novih linija metroa u aprilu prošle godine nađeno više od 1.300 starih grobnica za koje se pretpostavlja da potiču iz vremena od 6. do 10. vijeka.

– U Sijanu, prije nego što počne neki projekat izgradnje, pa čak i prije nego što država proda određenu parcelu, prvo se izvode arheološka istraživanja, što je rijetkost u Kini – rekao je glasnogovornik Instituta za zaštitu kulturnog nasljeđa Sijana.

Svake godine u tom gradu bude otkriveno više od 100 arheoloških nalaza koji pokrivaju sve periode kineske istorije, od ljudskih prapočetaka, do dinastije Ching, posljednje vladarske dinastije u Kini.

Čuveni ratnici od terakote, svjetski poznata kolekcija više od 7.000 vjerno prikazanih skulptura, takođe se nalazi u blizini ovog grada. Ratnici od terakote nalaze se u grobnici prvog kineskog cara Chin Shi Huanga, koji je ujedinio Kinu u trećem vijeku. Otkriveni su 1974. godine, a smatra se da su pokopani zajedno sa carem, kako bi on i nakon smrti imao vojsku kojom zapovijeda.

Izvor: espreso.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti