‘GRAD KOJI UMIRE’: Uprkos neslavnom nadimku, ovo nevjerovatno mjesto privlači sve više turista (FOTO)

Civita di Bagnoregio je bajkovito mjestašce u centralnoj Italiji, u regiji Lazio, udaljeno 120 kilometara sjeverno od Rima.

Svega 12 stanovnika ovog grada nada se da će on uskoro biti upisan na UNESCO listu svjetske baštine. To bi doprinijelo još većem razvoju turizma koji je za mještane jedini način za opstanak.

Srednjevekovno naselje Civita di Bagnoregio nalazi se na visokoj, strmoj sijteni u blizini grada Bagnoregio. Nekada su ova dva mjesta činila cjelinu, ali ih je u XVIII vijeku razdvojio snažan zemljotres. Stari most je uništen u Drugom svjetskom ratu od strane nacista. Danas su ponovo spojena uskim pješačkim mostom dužine 366 metara koji se prostire iznad kanjona.

Još jedna veoma neobična karakteristika ovog sela je i tlo na kome je izgrađeno. Usljed podloge koju čine pijesak i glina, mjesto je podložno eroziji i kroz istoriju je pretrpilo značajne odrone. Čitavi dijelovi grada su se urušavali u obližnji kanjon i na taj način je značajno smanjena njegova površina. Nadimak “Grad koji umire” jasno stavlja do znanja da se novo urušavanje može dogoditi u svakom trenutku.

Od 1990. godine, Civita di Bagnoregio je skoro napušten grad u kome su ostali samo malobrojni mještani i mnogo više mačaka. Ipak, gradonačelnik Bagnoregia Francesco Bigotti je 2013. godine donio odluku koja će promijeniti budućnost ovog mjesta.

Bigotti je rješenje vidio u popularizaciji grada i razvoju turizma. Brojnim festivalima i kulturno-umjetničkim događajima uspio je da privuče prvenstveno Italijane iz okolnih mjesta koji su žudjeli za bijegom iz grada. Ipak, drastična promjena je nastupila kada je gradonačelnik uveo naplatu karata za ulazak u grad.

Karta je prvo koštala 1,5 euro, onda 3, a zatim i 5 eura u 2018. godini. Njegov plan da na ovaj način zainteresuje posjetioce pokazao se vrlo uspješnim jer je Civitu posjetilo milion turista iz cijelog svijeta u 2018. godini.

Vrtoglavi razvoj turizma doveo je do unapređenja životnog standarda građana oba mjesta, došlo je do razvoja poslovanja brojnih turističkih i ugostiteljskih objekata, kao i do pada broja nezaposlenih. Bagnoregio je tako postao prvi grad u Italiji koji je svoje stanovnike oslobodio od plaćanja lokalnih poreza.

Civita di Bagnoregio predstavlja presedan u istoriji italijanskog turizma. U zemlji u kojoj je većina lokacija ugrožena prekomjernim brojem turista, ovo malo mjesto je upravo u poplavi turista pronašlo svoj spas. Mještani se danas nadaju da će prijedlog za upisivanje grada i njegove okoline na listu UNESCO svjetske baštine biti prihvaćen. Konačna odluka biće donijeta ove godine.

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti