Ove YU zvijezde su pjevale o Titu, a neke se danas toga stide

Iako bi danas posvećivanje pjesama državniku bilo smiješno i neumjesno, pjevati Titu i o Titu u bivšoj je Jugi bilo sasvim normalno, poželjno i prihvatljivo.

Najveće jugoslovenske zvijezde posvetile su pokoji stih voljenom Maršalu, a neki od njih danas se uopšte ne žele sjećati toga.

Mnoge je iznenadilo kada je Đorđe Balašević na koncertu u Splitu 2018. godine odbio zapjevati svoj hit “Računajte na nas” i ‘djeci’ koja su tražila tu pjesmu rekao da Jugoslavija nije valjala “jer da jeste, ne bi se onako krvavo raspala”. Balašević je o Titu i velikom jugoslovenstvu napisao i otpjevao “Računajte na nas” i “Triput sam video Tita”, ali ih poslije svih jugoslovenskih ratova nikada više nije zapjevao.

“Računajte na nas” s Balaševićem i Čolićem jednom prilikom pjevala je i Meri Cetinić. Korčulanka danas ima potpuno drugačije stavove, ali ne treba zaboraviti da je otpjevala i “Poziv na borbu”.

Tita je, barem u pjesmi, volio i Zdravko Čolić, koji je (osim s Balaševićem i Cetinić) otpjevao i “Druže Tito mi ti se kunemo”, pjesmu koju je komponovao Đorđe Novković.

Pjesma se prvi put pojavila 1977. i izvedena je na Jugoslovenskom festivalu revolucionarne i rodoljubive pjesme, a nedugo nakon Titove smrti postala je “the hit” i prodata je u više od 300 hiljada primjeraka.

I Imoćanka Neda Ukraden je u svojim pjesmama voljela Maršala. Snimila je čak dvije pjesme – “Ide Tito” i “Drugarice posadimo cvijeće” koje je izvela sa sarajevskim bendom ‘Kamen na Kamen’.

Grupa “Teška industrija” snimila je sad već zaboravljenu “Pjesmu o Titu” sa stihovima “o svoj ljubavi pod suncem koja je za Tita, Tita i samo Tita”.

Zlatko Pejaković u svojoj se pjesmi baš potrudio voljeti Maršala. Stihovi koje odavno nije pjevao glase:

“Tito je rekao davno, tvornice dajmo radnicima, naš je rat tek završio slavno, al’ pred nama još borbe sad ima.”

Bilo je tu još more pjesama o voljenom ili “voljenom” Titu, a jedna od rijetkih koja ne krije da ga i danas voli je Lepa Brena, koja se još izjašnjava kao Jugoslovenka.

Izvor: avaz.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti