Arheološko otkriće i biblijska predaja: Pronađeni ekseri kojima je Isus razapet na krst?

Dva esksera …

Sedamdesetih godina prošlog vijeka, arheolozi su na jugu Jeruzalema otkopali dva eksera iz doba vladavine Rimljana. Otprilike dvije decenije kasnije, na tom području otkrivena je grobnica s ostacima muškarca starije životne dobi na kojoj se, na čak dva mjesta, spominje ime “Kajfa”.

Naučnici su pretpostavili da je riječ o onome istom Kajfi koji se, kao čovjek koji je izručio Isusa Rimljanima, spominje u Bibliji. Godine 2011., izraelski novinar i režiser Simcha Jacobovici snimio je dokumentarac “Ekseri sa krsta”, u kojem sugeriše da su se dva zahrđala eksera s početka priče zapravo nalazila u Kajfinoj grobnici, štaviše, da je upravo židovski visoki sveštenik insistirao na tome da ga sahrane s njima.

Zašto? Odgovor je za Jacobovicija jasan kao dan – to su ekseri pomoću kojih je Isus razapet, a Kajfa ih je, zbog grižnje savjesti, ponio na svoje posljednje počivalište!

Premda su tu ideju vodeći stručnjaci tada otpisali kao besmislicu, geolog Aryeh Shimron nedavno joj je odlučio posvetiti nešto vremena. Uvidi do kojih je došao su intrigantni.

“Premda je nemoguće sa sigurnošću tvrditi da su ova dva eksera korištena kod Isusovog raspeća, prilično je jasno da su korištena kod nečijeg raspeća. Na taj zaključak upućuju komadići drva i kostiju pronađeni na njima”, objašnjava Shimron.

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti