TAJANSTVENI AINU: Odakle je došao ovaj drevni narod?

Ainu, prastanovnici Japana čiji potomci i danas žive na sjeveru zemlje, u hronikama se prvi put spominju u osmom vijeku.

Predstavljaju svojevrstan antropološki fenomen: za razliku od većine stanovnika “Zemlje Izlazećeg Sunca”, koji pripadaju žutoj rasi, Ainu su bijelci.

Odakle su ovi ljudi potekli?

Ako odbacimo njihovu drevnu legendu, prema kojoj su se u lađi spustili s nebesa, istraživanja su pokazala da je riječ o zasebnu, dalekom i izolovanom ogranku kavkazoidne bijele rase. Drugim riječima, u srodstvu su sa stanovnicima Evrope i većim dijelom stanovnika zapadne Azije. Brojni dokazi sugerišu da su, u drevnoj prošlosti, nastanjivali područja Sibira i sjeverne Azije. Po završetku posljednjega ledenog doba, prije dvanaest hiljada godina, krenuli su u seobu ka jugu – dio njih se raspršio čak do Australije! U to vrijeme, istočnoazijska i japanska ostrva kopnenim su “mostovima” bila spojena s azijskim kopnom, te su Ainu preko njih naselili gotovo sva ostrva. Stručnjaci pretpostavljaju da su išli tragom divljači, koja se selila na jug, te da su tako stigli u sjeverni Japan, odakle, uhvaćeni u klopku otapanja leda, nisu imali kuda nego prema jugu. Glavnina se naselila na ostrvima Kyushuu i Honshuu, gdje su živjeli u malim naseljima, izuzetno jednostavnim životom. Glavna hrana bilo im je voće, divljač i ribe koje su lovili harpunima od kostiju. Trošili su i velike količine školjaka, pa se ostaci tih drevnih naselja najlakše mogu uočiti po pravim brdima njihovih ljuski.

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti